Brněnští odborníci se nyní z Mongolska vrátili, do země se znovu podívají na podzim. Cílem první expedice byly ukázky udržitelné lesnické praxe, která má napomoci k ochraně lesů.

„Lesní pastva je jednou z největších hrozeb pro budoucnost ostrůvkovitě se vyskytujícího lesa v lesostepních oblastech. V okrajových zónách nedochází k úspěšné přirozené obnově, jelikož jsou všechny mladé stromky opakovaně skousávány,“ uvedl Jan Šebesta z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Bratři Krausové našli více než sto let staré diplomy prvního rektora Mendelovy univerzity Františka Bubáka.
Nečekaný nález: Mendelova univerzita získala diplom svého prvního rektora

Umělá obnov lesa v Mongolsku téměř nefunguje, s postupným odumíráním starých stromů nebo jejich vykácením jsou proto lidé často svědky postupného zmenšování plochy lesa nebo úplné ztrátě.

„Chybí motivace a prostředky k ochraně. Proto se snažíme ukázat možnosti průběžné výchovy porostů a udržitelného hospodaření v nich, které přispějí nejen k získání finančních prostředků nebo materiálu na ochranu lesa, ale také zvýší jeho odolnost proti požárům, celkovou stabilitu nebo napomůžou přirozené obnově,“ popsal Václav Pecina z Agronomické fakulty.

Vědci v Mongolsku monitorují také přírodní podmínky. Sledují teplotu a vlhkost půdy, teplotu vzduchu a srážky. Podle dat následně upraví hospodaření ve vybrané oblasti, zároveň získají důležité informace o dynamice prostředí a fungování lesů. Do Mongolska se čeští experti vrátí v září, kdy chtějí navázat zalesňováním a školeními v ochraně a pěstování lesa.