Třicet dětí ve třídě musí zvládnout také učitelka Eva Barovjanová z bystrcké Základní školy Heyrovského. „Je to katastrofa. Nejvíc dětí máme v nejnižších třídách. Zvládnout takový počet? Málokdo si to umí představit," potvrdila.
Moc dětí, málo času

Nejvíc ji mrzí, že se dětem nestíhá věnovat jednotlivě. „Pokud by bylo ve třídě dvacet dětí, má člověk pocit, že učí se vším všudy. Teď to nejde," povzdechla si. Bystrcká škola má dlouhodobé problémy s kapacitou. „Zapsali jsme zatím šestasedmdesát dětí. Chceme otevírat dvě třídy po třiceti dětech. Nevím, jak tohle dopadne," povzdechla si ředitelka školy Ludmila Eliášová.

V úterý se však s bystrckým starostou Tomášem Kratochvílem domluvila na řešení. „Slíbil, že škola dostane peníze na rozšíření o jednu první třídu," dodala.

Podobná situace panuje na základní škole v Hudcově ulici v brněnských Medlánkách. I když letos přišlo k zápisu o něco méně dětí než loni, přijímat prvňáky z nespádových oblastí nemohou. „Lidé z okolí situaci ve škole znají, a proto děti z nespádových oblastí k zápisu ani nehlásí. Za pátek a sobotu se k nám přišlo zapsat 102 dětí, loni to bylo 124," informovala ředitelka školy Dagmar Černá.

V Brně-severu zřizují sedm základních škol. Podle starosty Rostislava Hakla problémy nemají. „K zápisu přijde šest set dětí, otevírat chceme devatenáct až dvacet prvních tříd," podotkl starosta Brna-severu Rostislav Hakl. V každé třídě tak bude asi třicet dětí, což je nejvyšší možný počet.

I v kuřimské základní škole, která má učebny pro prvňáky v Komenského ulici, jsou poslední dva roky náročné. Loni tam přišlo k zápisu 107 dětí, letos o jedno víc. „Pro srovnání to je asi o čtyřicet víc než třeba v roce 2012. Stále ale bereme děti i z nespádových oblastí, Hodně rodičů se z Brna přistěhovalo a nepřehlásili si trvalé bydliště," uvedl ředitel školy Stanislav Plchot.

Podle náměstkyně brněnského primátora Kláry Liptákové, která má školství na starost, přetlaky vznikají především ve školách, kde poskytují dětem nadstandardy. Třeba výuku jazyků nebo dobré podmínky pro sport. „Rodiče se mohou hlásit do libovolného množství škol. Tím vzniká zmatek a potíže," přiznala.

Podle ní mají školy problém s přeplněnými třídami řešit vždy s předstihem. „V takovém případě dostanou od městských částí potřebné peníze na rozšíření," dodala.

Silný ročník

Podle Českého statistického úřadu se v roce 2009 v Brně narodilo téměř 4600 dětí, podle informací Liptákové půjdou letos v Brně poprvé do školy necelé čtyři tisíce prvňáků.

Mezi nimi i šestiletý Adam Zach. Základní školu Úvoz mu jeho rodiče vybírali podle doporučení známých a webových stránek. „Máme šikovné dítě, a tak pro něho vybíráme kvalitní školu. Líbila se mi na dni otevřených dveří," přiblížila matka Iva Zachová .

Jak ale v minulém týdnu upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, v některých elitních základních školách pro podobné potřeby rodičů zavádějí ředitelé přijímací zkoušky. „Přístup ke vzdělání má být pro všechny rovný," podotkla Šabatová.

Liptáková podobné praktiky na brněnských základkách nezaznamenala.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Zápisy do prvních tříd.

ROZHOVOR:

Brno – Většina základních škol má zápisy za sebou a řeší problémy s kapacitou. Brněnská škola ve Vedlejší ulici zápis pořádá ve středu a ve čtvrtek. Očekávají asi stovku dětí. Prozkouší je i zástupkyně školy pro první stupeň Eva Nováčková. „Děti u nás procházejí pět stanovišť. Zrakové, sluchové, grafomotoriku, pravolevou orientaci a matematické představy," shrnuje.

V které oblasti jsou děti špatně připravené?

V poslední době děti dost zaostávají v logopedické oblasti. U jedné nebo i u více hlásek.

Čím to podle vašich zkušeností může být?

Většinou v rodině vázne komunikace odmalička. Právě tehdy, kdy se řeč nejvíc rozvíjí, moc děti neslyší rodinné slovo.

Jak můžou rodiče dětem před nástupem do 1. ročníku pomoct?

Musejí se snažit rozvíjet jejich řečové dovednosti. Často s nimi mluvit, vyprávět jim pohádky nebo si říkat říkanky a zpívat písničky.

Podle čeho se rozhodnete, že dítě ještě potřebuje odklad?

Někdy k nám přijdou rodiče sami s tím, že jim odklad doporučili v mateřské škole. Pokud mají zájem, zápis s nimi absolvujeme a doporučíme, co je potřeba zlepšit. Můžou využít vzdělávací skupiny, které jsou k tomu určené. Čas mají do května.

Co rodičům před zápisem ještě poradíte?

Aby se dětem věnovali. Dětství jim nekončí. První třída je ale velký zlom. Budou si pro ně muset najít čas, ten se jim ale určitě vrátí.