Ve Zbýšově o podobném kroku uvažovali několik let. „Lidé z okolí místní obtěžují. Tohle by pro ně byla alespoň částečná kompenzace," zdůvodnil místostarosta města František Ševčík.

Proto podle něj letos zavedla zbýšovská radnice zvýhodněné vstupné, alespoň když slavila výročí města. „Kromě toho jsme ale také rozdali volňásky na koupaliště nejlepším žákům z místní základní školy nebo koledníkům na Tři krále. Něco takového už přece nikdo jako diskriminaci brát nemůže," doplnil místostarosta.

Vstupné je na koupališti, které provozuje město a pochází z osmdesátých let minulého století, padesát korun pro dospělého a třicet korun pro děti.

Lidé ze Zbýšova jsou z toho, že plánovaná novinka neprošla, zklamaní. „Určitě bych něco takového často využívala. Na naše koupaliště chodím moc ráda. Nechápu, proč by mělo jít o diskriminaci," zlobila se například Lucie Korešová.

Podle ní by ale bylo vhodné ohlídat, kdo zlevněné vstupné platí. „Například zkontrolovat, zda mají skutečně ve Zbýšově trvalé bydliště, aby toho někdo nezneužíval," komentovala žena.

Podle mluvčí veřejné ochránkyně práv Ivy Hrazdílkové vždy v takových případech záleží, jaké podmínky si obec nastaví. „Diskriminace je podle zákona, pokud se s člověkem zachází jinak ve srovnatelné situaci. Například na základě jeho věku nebo národnosti. Záleželo by, za jakým cílem by Zbýšov toto opatření zavedl," vysvětlila Hrazdílková.

Pokud nejde o diskriminaci kvůli rase, jsou podle ní podobné situace tak právně složité, že je téměř vždy potřeba důkladná analýza a pak rozhoduje soud.