Část z téměř čtyř set tisíc lidí, kteří musí za odpad zaplatit, termín nestihla. „V následujících dvou týdnech ještě umožníme zaplatit těm, kteří mají rozumný důvod, proč to ještě neudělali," uvedl tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký. Brňané, kteří nezaplatí, můžou dostat pěti set korunovou pokutu a poplatek jim úředníci mají možnost až třikrát zvýšit. Běžná cena poplatku za jednu osobu je 670 korun.

Neplatičům hrozí exekuce. „Za minulý rok jsme vydali čtyři a půl tisíce exekučních příkazů na celkem patnáct tisíc pohledávek," informoval mluvčí magistrátu Pavel Žára. Lidé tak městu dluží přes osm milionů korun.

Přestože úřednice vybíraly poplatky v budově na Malinovského náměstí i v Šumavské ulici, lidé se museli připravit na fronty. „Byly až dvacetiminutové," sdělil Žára.
Například Jana Malíková nechala placení na poslední chvíli a k pokladně na Malinovského náměstí přišla až v pátek. „Ve frontě přede mnou bylo třináct lidí, ale protože je otevřeno všech pět přepážek, do pěti minut jsem se dostala na řadu," uvedla Brňanka.

Kvůli frontám doporučují úředníci, aby lidé zaplatila převodem na účet.

Platit nemusí děti v dětských domovech, třetí a další dítě v rodině a lidé s hlášeným pobytem na radnici. „Peníze nemusí odvádět také majitelé rekreačních chat, ale pouze v případě, že mají v Brně trvalý pobyt a na za tuto adresu platí," vysvětlil Žára. Když vlastníci nemovitostí stavbu nepřihlásí, porušují zákon.

Letos magistrát očekává, že na poplatcích vybere 259 milionů. „Do čtvrtku Brňané zaplatili 190 milionů," řekl mluvčí. Necelých šedesát procent lidí peníze odevzdalo na jedné z devíti pokladen v Brně. Převodem platilo čtyřicet procent poplatníků, pouze jedno procento lidí využilo poštovních poukázek.

Loni začali obyvatelé poplatek platit už průběžně od začátku roku. „Letos mnohem víc Brňanů nechalo placení až na květen," informoval Žára.
Důchodkyně Ludmila Hrbolcová platí poplatek pravidelně už lednu. „Před pár lety jsem na to zapomněla a zaplatila až pár dní po termínu. Bála jsem, že dostanu pokutu," popsala žena. Několikadenní zpoždění však magistrát nepokutuje. „Ale pro jistotu chodím na pokladnu už v lednu. Je to lepší, nemusím na to pak myslet," vysvětlila Hrbolcová.