Největší brněnská městská část Brno-střed má nového starostu. Odstupující Dagmar Hrubou z ODS nahradil její stranický kolega a dosud první místostarosta Libor Šťástka. Před malou chvílí ho zvolili zastupitelé městské části.

„Chci se zaměřit na tři oblasti. Chci vytvořit stabilní a více otevřený úřad, zásadně zlepšit kvalitu správy bytového fondu a nekompromisní přístup k neplatičům a zavést větší demokracii na úřadě,“ prohlásil nově zvolený starosta Šťástka. Hlasovalo pro něj osmadvacet ze čtyřiceti přítomných zastupitelů.

Šťástka je v tomto volebním období už třetím starostou městské části Brno-střed. Sociální demokrat Michal Bortel odstoupil poté, co mu zastupitelé v čele s koaličními občanskými demokraty vyjádřili nedůvěru. Vystřídala ho pak Dagmar Hrubá, které zlomil vaz podpis pod kontroverzní smlouvu o pronájmu areálu bývalých vojenských autoopraváren v Lerchově ulici nedaleko náměstí Míru. Město za to od ministerstva obrany dostalo takřka desetimilionovou smluvní pokutu, Hrubou začal stíhat protikorupční útvar policie.

Libor Šťástka: Teď je správná doba na změny, chci to zkusit

Největší brněnská městská část Brno-střed má nového starostu. Odstupující Dagmar Hrubou z ODS nahradil její stranický kolega a dosud první místostarosta Libor Šťástka. Je už třetím starostou Brno-­středu v letošním roce. Jeho volbě předcházely dlouhé diskuze zastupitelů.

Dlouho jste se bránil spekulacím, že starostou budete zrovna vy. Co nakonec změnilo váš názor?
Bránil jsem se logicky. Věděl jsem, že nejprve musí kandidáta nominovat stranický klub. Můj názor ale změnilo i to, že úřad je nyní kritizován. Teď je správná doba a šance to změnit, proto to chci zkusit.

S jakými prioritami nastupujete do funkce?
Chci stabilizovat úřad a prosadit jeho větší otevřenost a demokracii v něm. Důležité je také zlepšit kvalitu správy bytových domů, tam máme rezervy. Musíme vyhlásit válku dlužníkům. Evidované dluhy na naší radnici nejsou malé a mohl by to vyřešit tvrdý až nekompromisní přístup k dlužníkům.

Vaši předchůdkyni ve funkci Dagmar Hrubou stíhá protikorupční policie kvůli nejasnostem kolem smluv se společností Wilson Properity. Jaký je váš názor na chyby Hrubé v kauze Wilson, provinila se?
Mám za to, že ona žádný trestný čin nespáchala.

Když ne ona, kdo za situaci okolo Wilsonu může?
Předpokládám, že Policie České republiky a následně soud to prošetří a najde viníka.

Za velmi vlivného muže i v tomto ohledu platil v minulosti tajemník městské části Radovan Novotný. Ten nedávno složil funkci. Proč to podle vás udělal, vyvíjela na něj vaše strana nějaký nátlak?

Spekulace, že jsme vyvíjeli nátlak, mohu opravdu vyloučit. Pan tajemník situaci vyhodnotil a odchod byl podle jeho slov pro něj jediným smysluplným krokem. Zásadní důvod pak byla nechuť pracovat pod neustálým tlakem opozice. Ze strany ODS ale k ničemu tlačen nebyl.

Co bude s případem Wilson dál? Trváte na stavbě polyfunkčního domu v Lerchově ulici?
Pokud mluvím jen o tom domě, nemám problém s tím, aby na místě vznikl. Jestli tam někomu vadily byty, mně ne, s tím se netajím. Většina obyvatel městské části by přivítala nové bydlení v tak zajímavé lokalitě, jako je Masarykova čtvrť. Nebudu se ale řetězem přivazovat k bráně, aby tam ten dům vznikl. Zásadně však nesouhlasím, aby se pět let nedělo nic a my jako městská část jsme se o pozemek starali. V tom případě ať si jej město vezme a čeká.

Co si myslíte o současné podobě náměstí Svobody? Jsou podle vás nutné změny, které prosazuje magistrát?
Nemám ambici magistrátu mluvit do toho, jak si poradit s náměstím Svobody. Myslím si, že po negativní kritice rekonstrukce se snaží něco napravit. Pro mě jsou zajímavější jiné lokality, jako Zelný trh. Zde by kromě zavedeného trhu mohl být prostor i pro jiné akce, jako řemeslné Vánoce nebo velikonoční trhy.

Důležitým bodem zastupitelstva byla i snaha radnice, aby se v centru nemohl pít alkohol v ulicích. Jak by to mělo vypadat, jaké mají být sankce, kde je situace nejhorší?
Není to ucelený materiál. Je to impulz pro vedení města Brna, aby vyhlášku zvážilo. Pokud jde o Brno-­střed, tak bych ukázal na historické jádro. Nechceme zlikvidovat život a zahrádky v centru. Není to ani o tom, že si žíznivý chodec otevře plechovku piva a dostane pokutu. Upozornil bych spíš na lokality, jako je nádraží, parky, školy nebo úsek ve Veselé, kde se schází skupinky lidí, které zde alkohol pijí.