Svoji cestu zakončil průvod na náměstí 28. října u pomníku obětí holokaustu, kde vystoupilo několik řečníků. Jedním z nich byl primátor města Brna Petr Vokřál „K účasti na této akci mě přiměly vyjádření některých zákonodárců. Projevení nesouhlasu s určitými postoji patří k základním lidským právům. Lidé by je neměli přehlížet,“ řekl Vokřál. Myslí si také, že politici by se takových průvodů měli spíše účastnit. Dále promluvila například ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová nebo umělec Gejza Horváth.

Ilustrační fotografie.
Pod autem je nahlášená výbušnina, varovali policisté v Bystrci lidi z okolí

Lidé měli možnost na místě podepsat petici za odvolání Tomia Okamury a Miloslava Roznera z jejich funkcí. „Budeme také posílat osobní dopisy oběma poslanců,“ doplnil Stria. Dále uvedl, že hodlá ve své kampani za odvolání obou politiků pokračovat.

Organizátoři dopředu prosili lidi, aby nepřišli s transparenty a místo nich si přinesli svíčku. Chtěli zdůraznit, že jde o poklidný průvod a ne o demonstraci. „Nemělo by se lidem diktovat, jakým způsobem mají vzpomínat. Chápu ale, že se je to vzpomínková akce a je to výbušné téma. Asi je to lepší,“ uvedla účastnice pochodu Lucie Antošíková.

JAN VOSTAL

Ilustrační foto.
Důchodkyně kradla v obchodě máslo. Na policisty plivala a kopala je