Jako na houpačce si připadají lidé z Masarykovy čtvrti, kteří bojují proti plánu investora stavět komerční budovy v části parku Kraví hora. Předminulý týden brněnští zastupitelé materiál, který má zahájit příslušnou změnu územního plánu, stáhli z programu jednání. Komise pro rozvoj města jej ale opět doporučila schválit.

Místní proto založili iniciativu Zelená pro Kraví horu a sepsali petici proti změnám. „Komise rozvoje nadále podporuje změnu územního plánu na Kraví hoře u Žižkovy ulice ze zeleně na zástavbu. Proto jsme práce na vzniku petice urychlili. Má připomenout, že už skoro patnáct let leží na stole schválený závazný plán veřejného parku od náměstí Míru až k Žižkově ulici," uvedl Michal Závodský ze sdružení Kraví hora.

Plánovaná změna územního plánu v Žižkově ulici na úpatí Kraví hory překreslí na žádost společnosti Frama plochy rekreační zeleně na místa obchodu a služeb. „To umožní komerční zástavbu. Navíc to může být precedent. Takto postupně ukrajovat park začne každý z investorů," upozornil Závodský.

Náměstek primátora pro územní plánování a člen rozvojové komise Ladislav Macek s protestujícími nesouhlasí. Zdůraznil, že ve sporném materiálu jde jen o prověření možných změn. „Jeho schválení není schválení změn. Nevidím důvod, proč možnost zástavby nenechat alespoň posoudit," řekl.

Podle něho přitom zástavba na daném pozemku nevadí. „Byl jsem se tam podívat. Z jedné strany je robustní budova stavební fakulty, z druhé škola. Zeleň tam ve skutečnosti není," uvedl náměstek. Dodal, že pokud příslušné úřady změny neschválí, město k nim nepřistoupí.

Místopředseda komise rozvoje a opoziční zastupitel za zelené Martin Ander při jednání hlasoval proti. „Už při prvním jednání jsem navrhl změnu nedoporučit. Navíc vycházejí najevo stále nové skutečnosti. Slyšel jsem už i něco o osmipatrové budově. Navíc už v roce 2007 zastupitelé městské části Brno-střed se záměrem nesouhlasili," upozornil Ander.

Petice požaduje* aby se představitelé města řídili současnou podobou územního plánu, který počítá se vznikem parku mezi náměstím Míru a ulicemi Grohova, Úvoz a Žižkova

* dělali konkrétní kroky k co nejrychlejšímu zřízení parku

* zachovali parkovou podobu Kraví hory, zabránili využití nemovitostí, které územnímu plánu odporuje, narušuje rekreační charakter nebo tam zvyšuje automobilovou dopravu

* neumožnili převody nemovitostí, které městu v území patří

* nesouhlasili se změnami územního plánu nebo novým plánem, který umožní odstraňovat či zmenšovat plochy zeleně

Záměr investora v pondělí odmítla také zastupitelka za opoziční TOP 09 Irena Matonohová. „Parků v centru je málo. Za jejich zachování musí bojovat všichni," řekla.

Společnost Frama nechce podle jednatele Martina Janoška park ničit. „O změnu územního plánu žádáme kvůli zachování prostoru naší firmy a příjezdu k ní. Návrh vstupu do parku jsme nechali zpracovat autorizovaným architektem. Zohledňuje veškeré parametry pro důstojný vstup na Kraví horu," ujistil jednatel.

Místní názor nemění. Iniciativa Zelená pro Kraví horu teď oslovuje lidi z okolí a snaží se sehnat co nejvíc podpisů do květnového zasedání zastupitelstva. „Petice je ke stažení na webu a má i elektronickou podobu. První podpisy chceme předat přímo vedení města na zastupitelstvu čtrnáctého května," potvrdila Irena Greplová z iniciativy.