„Letos se sešlo 126 vzorků z celé republiky. Třeba z Prahy, Plzně, Litoměřicka či okolí Uherského Hradiště. Není tu žádný velkovýrobce, všechno to jsou domácí vzorky," usmíval se jeden z organizátorů Miroslav Vaněk. Zároveň ale dodal, že v rekordním ročníku porota ochutnávala přes sto osmdesát vzorků.

Tentokrát se koštu zelí věnovala dvacítka lidí rozdělených do pěti skupin. „Hodnotili jsme vzhled, vůni, chuť i celkový dojem. Většinou už vzhled a vůně napoví, jak zelí chutná. Zda je velmi dobré, nebo naopak překvašení či nedokvašené, nebo je v něm hodně přísad," řekl jeden z porotců Antonín Krása.

Podle něj letos byla většina vzorků dobrých či velmi dobrých. „Kvalita rok od roku roste," poznamenal porotce. Dodal, že hodně záleží už na základní surovině. „Musí to být polní pěstování. Zelí v supermarketech je pěstované v hydroponických zahradách, nemá moc chuť a dobré kvašené zelí z něj není," podotkl.

Po odborném hodnocení mohli ochutnávat i návštěvníci. Těch přišly asi tři stovky. „Když jsme před lety začínali, vlezli jsme se k jednomu stolu v hospodě. Bylo nás sedm," zavzpomínal Vaněk.

Kromě zelí mohli návštěvníci vidět také kulturní vystoupení cimbálovky, mažoretek či country tanců. K dispozici byl i segedínský guláš a další občerstvení.