Podíval jsem se do mongolské jurty. Poskládal jsem vir z papíru. Podobné zážitky budou vyprávět po tomto víkendu mnozí Jihomoravané. Aby je získali, stačí se vypravit na brněnské výstaviště. Konají se tam tradiční veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour.

Veletrhy začínají ve čtvrtek dnem pro odborníky. Od pátku budou přístupné všem zájemcům. Představí se osm set vystavovatelů z dvaceti zemí. „Nově se veletrhů zúčastní například téměř všechny kraje Slovenska, chybět bude jen Košický,“ zmínil ředitel veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour Miloň Mlčák.

Nové surikaty v brněnské zoo.
V zoo vyrůstá čtveřice mláďat surikat. Už je mohou vidět i návštěvníci

Lidé na veletrzích kromě stánků najdou i bohatý doprovodný program. Uvidí třeba přehlídku šatů slovenské módní návrhářky či hudební vystoupení. Nebude chybět ani cestovatelský festival Go Kamera plný přednášek a promítání. „Letos se zaměříme na Střední Asií. Lidé se navíc podívají třeba do plně zařízené mongolské jurty,“ zmínil ředitel festivalu Rodlf Švaříček.

Zajímavá místa lidem představí i stánek Brna. Letos bude nově propojený se stánkem Jihomoravského kraje. „Kraj lidem na veletrzích představíme z jiného úhlu pohledu. Ukážeme buď neznámé destinace, nebo naopak známá místa novým způsobem,“ nastínil jihomoravský radní Petr Hýbler.

Veletrhy Go a Regiontour 2019
- Veletrhy cestovního ruchu začínají v pavilonu P brněnského výstaviště ve čtvrtek dnem pro odborníky. Od pátku do neděle jsou otevřené i běžným návštěvníkům.
- V pavilonu lidé najdou stovky vystavovatelů.
- V expozici Brna a Jihomoravského kraje si vyzkouší například různé pokusy.
- Na veletrhu návštěvníci také ochutnají speciality z různých regionů nebo se pokochají prací řemeslníků.

Ani Brno nebude lidem představovat místa, které zná každý. „Ukážeme město prostřednictvím vědy a výzkumu a míst, kde se jich lidé mohou dotknout. Na stánku si zájemci zkusí různé pokusy, třeba si v malé laboratoři izolují vlastní DNA“ uvedl vedoucí oddělení cestovního ruchu a zahraničních vztahů brněnského magistrátu Ivo Bednář.

Součástí expozice bude také kvádr ledu od brněnské zoo. „V něm budou zmražené malé sošky ledních medvědů. Jak bude led tát, lidé si budou moct medvídky odnést a vyměnit za vstupenku do zoo. Celou akcí s tajícím kvádrem chceme poukázat na to, jak postupně mizí přirozené prostředí ledních medvědů,“ zmínil mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Oproti loňskému roku, kdy veletrhy zabraly hned dva pavilony, se letos budou odehrávat jen v pavilonu P. „Návštěvníkům loni vadilo, že museli přebíhat z budovy do budovy, letos najdou všechno pohodlně pod jednou střechou zmínil Mlčák.

Velkou část návštěvníků veletrhů tvoří důchodci. Ti navíc podle posledních odhadů cestovních kanceláří cestují v posledních letech stále víc a nebojí se ani vzdálených destinací. Přímo na veletrhu najdou zájemci hned několik stánků cestovních kanceláří, které se specializují právě na zájezdy do zahraničí pro důchodce. „Starší lidé při cestování vyhledávají pohodlí, zajištěnou stravu či organizovaný program. Mnozí z nich si kupují zájezdy přímo na veletrzích,“ vysvětlila mluvčí veletrhů cestovního ruchu Karolína Křenková.