Za duben lidé odevzdali 118 tun plastu. „V prvním čtvrtletí tohoto roku lidé průměrně měsíčně odevzdali 101 tun PET láhví," řekla Jana Švesková ze společnosti Sako, která má svoz odpadu na starosti. Podle ní úpravy zatím využívají hlavně lidé, kteří se o třídění zajímají. „Zanedlouho navíc odstartuje kampaň, která třídění připomene i ostatním Brňanům," poznamenala.

Jestli objem odpadu ve žlutých kontejnerech po změně stoupá se zatím nedá jistě určit. „K dispozici máme jen čísla z dubna a z nich se nedají dělat závěry. Obecně se dá říci, že třídění meziročně stoupá," uvedla Švestková.
Z nových druhů odpadu lidé do kontejnerů nejvíc odevzdávají fólie a duté plasty. To jsou například obaly od kosmetiky. Pokud si obyvatelé nejsou jistí, jestli konkrétní druh plastu do sběru patří, Švestková radí ho odevzdat. „Rozlišit plasty je někdy těžké. Případné nesprávné druhy vytřídí zaměstnanci, kteří jsou velmi dobře školeni," vysvětlila Švestková.

Plast pracovníci třídí na dotřiďovací lince. PET lahve separují podle barev, fólie třídí a průhledné a barevné. Na zvláštní hromady dávají i nápojové kartony a duté plasty.
Odpad Sako prodá jako druhotnou surovinu k dalšímu zpracování. „Například z PET láhví se vyrábí náplň do spacáků nebo bund a technické izolační materiály. Z kartonových obalů se získává papír," popsal Petr Ledvina z poradny Ekologického institutu Veronica. Z tetrapacků se dají vyrobit i stavební desky podobné sádrokartonu. Z igelitových tašek odborníci zvládnout udělat fólie nebo zatravňovací dlaždice.

Dřív se netříděné druhy plastů spolu s dalším odpadem pálily ve spalovně, kde se z nichv yrábělo teplo a elektřina. „Recyklace na nové výrobky ale dokáže ušetřit ještě víc energie, a proto je výhodnější," řekl Ledvina.
Třídění odpadů v praxi Brňané uvidí už v neděli na Dni otevřených dveří. Program začíná v devět hodin ráno a končí ve čtyři hodiny odpoledne. Zájemci se projedou v popelářském autě nebo se svezou přímo v popelnici.
V Brně je přes tři tísíce kontejnerů na tříděný odpad. Tisíc z nich určený na plasty. Podle některých lidí jich je ale pořád málo. „Většinu roku jsem v Německu. Situace je tam lepší. U nás je kontejnerů málo a někteří to k nim pak mají daleko," řekl Martin Maršálek z brněnské Bystrce.