„Když pilot kosmické lodi zjistí, že má stopař ručník, automaticky předpokládá, že má i kartáček na zuby, čutoru, sprej proti mravencům a další nezbytné věci," napsal spisovatel ve své kultovní knize Stopařův průvodce po galaxii. Díky odpovědnému dojmu, který ručník vytváří, je potom lehké stopovat vesmírná plavidla.

Spisovatelovi fanoušci si na celém světě připomínají výročí jeho smrti Ručníkovým dnem. Do akce se v sobotu zapojují i Brňané. Jedním z nich je student Vojtěch Nekvapil. „O akci jsem se poprvé dozvěděl před dvěma lety, když jsem si na internetu vyhledával informace o mém oblíbeném spisovateli," řekl Nekvapil.

Loni šel s ručníkem kolem krku do školy. „Spolužáci většinou věděli, o co jde, učitelé byli překvapení a občas se ptali," zavzpomínal mladík. Loni potkal ještě dva další fanoušky s ručníky kolem krku.

Účastníci Ručníkového dne se v Brně setkají v Denisových sadech v pět hodin odpoledne. Setkání organizují lidé z geocachingové komunity. Geocaching je aktivita, při které lidé pomocí GPS souřadnic hledají na různých místech ukryté schránky, takzvané keše.

Po kolektivní fotce s ručníky lidé posedí u piva. „Po odletu mezigalaktické vesmírné lodi uděláme společný vesmírný průvod ke Staré radnici, kde jsou Pivovarské dny," uvádí recesisté na svých internetových stránkách.

V Brně se pětadvacátého května, kdy se slaví Ručníkový den, setkávají fanoušci pravidelně. Poprvé se akce celosvětově konala v roce 2001, kdy známý spisovatel zemřel.

Spousta lidí ale o akci nic neví. „Nikdy jsem o tom neslyšela. Ani tu knihu neznám," řekla Brňanka Lucie Horká.