Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo balíků kaviár z okurky. Budovu bývalé pošty ovládne molekulární kuchyně

Brno – Objednat si mojito a dostat pouze alkoholovou pěnu, místo zeleninového salátu jíst zelené průhledné kostičky nebo okusit gumové kuličky chutnající po paprice či okurkách. Už v listopadu si lidé objednají v brněnské Poštovské ulici jídlo z molekulární kuchyně v novém kulinářském centru Coolinary.

13.8.2015 7
SDÍLEJ:

Molekulární kuchyně. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Budovu bývalé pošty z druhé poloviny devatenáctého století předělává brněnský podnikatel Jakub Jurka. „Kromě prvního molekulárního baru v České republice tam lidé najdou bistro kavárnu, pivnici a luxusní restauraci se špičkovou kuchyní," upřesnil Jurka, který už v centru Brna provozuje kavárnu Jurrcafé.

U molekulární gastronomie se u potravin přeskupují molekuly tak, aby došlo k zajímavému efektu nebo ke změně skupenství. Lidé tak místo velké porce na talíři dostanou kuličky nebo kostky.

V budově bývalé pošty dělníci začnou s opravami v srpnu. „S přípravami jsem začal už na jaře. Plánuji, že na přelomu roku otevřeme," doplnil majitel. Nájemní smlouvu má na šestnáct let.

Každá část bude podle architekta Michala Kvapila, který prostory navrhoval, jedinečná. „Stará pošta je krásný prostor, kde jsou zachované klenby nebo štuky. Moleculary bar bude působit futuristicky, pivnice zemitě. Restauraci jsme stylizovali do baroka, " uvedl Kvapil. Pro restauraci uvaří jídlo mezinárodní tým třinácti kuchařů. Hosté si sednou k dvanácti stolům. V kavárně si posedí celoročně v zimní zahradě.

Restauraci otevře Jurka pouze večer. „Funguje to tak ve všech špičkových restauracích ve světě. Oběd si u nás lidé dají v kavárně," doplnil Jurka. O tom, kolik chodů si lidé v restauraci vychutnají, zatím Jurka přemýšlí. „Plánujeme, že za večeři ve dvou lidé zaplatí kolem tisícovky," doplnil Jurka. A dodal, že každé menu bude jedinečné.

Zda bude mít mladý podnikatel, který je vyučený kuchař, úspěch, je podle pražského molekulárního kuchaře Petra Koukolíčka nejasné. „Molekulární kuchyně je u nás okrajová. Lidé si ji pochvalují na oslavách nebo večírcích. Neumí ocenit náročnost práce," uvedl Koukolíček, který se molekulární kuchyní zabývá několik let. Podle něj ve světě bary s molekulárním jídlem fungují od devadesátých let například v Londýně nebo v Maďarsku.

Podle brněnského analytika Michala Kozuba má místo šanci na přežití. „Zatím tady chybí opravdu luxusní restaurace. Máme hodně kaváren a některé už nabízejí dražší a lepší kávu. Ale opravdu špičková restaurace, která by se dotýkala vyššího patra gastronomie, schází," upozornil Kozub. A dodal, že dražší brněnské restaurace jako Koishi, Pavilon nebo Borgo Agnese dokazují, že luxusní restaurace najdou v Brně svou cílovou skupinu.

Na nový podnik v Poštovské ulici se těší také brněnští foodblogeři. Například Kateřina Homolová, která píše blog Cate's cuisine se na novou luxusní restauraci velmi těší. „Doufám, že restaurace bude něco, co v Brně ještě nemá obdoby. Až otevře, ráda tam zajdu a napíšu o ní," uvedla Homolová.

Jurka v centru plánuje otevřít také kulinářské kurzy pro všechny zájemce. „Pravděpodobně budou učit zahraniční kuchaři. Vedle otevřeme fotoateliér, ve kterém nafotíme připravená jídla. Tuto službu nabídneme také ostatním restauracím," informoval podnikatel.

Do Poštovské ulice dovezou strávníky z centra čtyři rikši s řidiči. „Plánujeme v nich vozit suroviny. Nechceme zatěžovat brněnské ovzduší a v budoucnu se pravděpodobně centrum autům uzavře," poznamenal Jurka.

Zdejší pobočku, kdysi hlavní brněnskou, Česká pošta uzavřela v listopadu 2012 po téměř 140 letech. Pošta budovu opustila, protože její provoz se stával nerentabilní. Některé služby postupně přesunula na jiné pobočky a ke konci už využívala jen třetinu budovy. Problémem byl také příjezd pro větší auta, pobočka je v pěší zóně v historickém centru.

Plánů, co s budovou bývalé pošty, bylo několik. Měly tam být například kanceláře, studentské koleje nebo kavárna Starbucks. Nic se nakonec nerealizovalo.

Autor: Ema Zezulová

13.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
Kometa Brno prohrála s Hradcem Králové 1:2.
AKTUALIZUJEME
22

Kometa podlehla Hradci Králové 1:2. Ránou do horního růžku rozhodl Bednář

Ilustrační foto.
5

Zákazy omezí řidiče u nádraží. Jen si tam zkracují cestu, hájí novinky Hollan

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Kotlíkové dotace: zbývá jen polovina peněz, lidé už zažádali o 63 milionů

Jižní Morava - Už 634 Jihomoravanů si od pondělí požádalo o dotace na ekologičtější kotle. V pátek o tom informovala mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková. „Z celkové částky 135,6 milionů korun jsme dostali žádostí na zhruba třiašedesát milionů. Kdy peníze vyčerpáme, nelze odhadnout,“ sdělila.

V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Brno – V základní části extraligy odehrál už 105 utkání, ale když se ho zeptáte, kolik dal gólů, ukáže jen jeden prst. Obránce hokejové Komety Tomáš Bartejs vstřelil v neděli ve svém 104. duelu v základní části v Litvínově první trefu. Přes úterní utkání v Třinci až do pátečního zápasu doma s Hradcem Králové, které začíná v šest hodin večer, mu to u pokladníka prošlo. „Sakra. Zatím nikdo nic neříkal, ale po tomto rozhovoru asi budu muset zaplatit,“ smál se pětadvacetiletý bek.

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení