Je sobota odpoledne a na nádvoří není téměř k hnutí. „Zkusili jsme uzené, jitrnice, klobásky nebo tlačenku. Polévka byla vynikající. Nejvíc nám ale chutnal masový talíř," popisuje gurmánské zážitky milovník české kuchyně František Málek z Brna a k tlačence přikusuje krajíc chleba.

Stánky moravských uzenářství a řeznictví nabízí k ochutnávce kromě masných specialit například škvarkové tyčinky, ale také punč a svařené víno. Pro děti je uprostřed nádvoří připravený oheň, nad kterým si opékají špekáčky.

Které je nejlepší?

Hlavní program je ale jasný. Ochutnat co nejvíc druhů uzeného masa. „Vyzkoušeli jsme jich několik. S manželem hodnotíme, které uzenářství si vede nejlépe, ale nemůžeme se shodnout. Už jsme se kvůli tomu i trochu pohádali," směje se návštěvnice Hana Jíšková a postrkuje manžela k dalšímu stánku.

Právě o přízeň degustátorů uzenáři celý víkend bojují. Do soutěže o nejlepší moravské uzené se přihlásilo sedm podniků, které dohromady nabízejí přes čtyřicet druhů masných specialit. „Jestli vám naše výrobky chutnají, dejte nám prosím hlas ve velké anketě. Lístek hoďte do plastové urny pod pódiem," vybízí návštěvníky řezník Lubomír Hadač s talířem plným na malé kousky nakrájeného uzeného.

Vzápětí nabízí hostům také klobásu z daňka. „Je trochu sušší, ale zato hodně masitá. Proto je tak výborná a zákazníci si ji kupují pro slavnostní chvíle," dodává řezník a pobízí návštěvníky k ochutnávce.

Do hlasování o nejlepší uzenářství se zapojují i ti nejmenší. Přes celé nádvoří táhne šestiletý chlapec v modré bundě svého otce k hlasovací urně. „Tati, nejvíc mi chutnala klobáska z uzenářství Ráček. Dáme jim hlas," vykřikuje.

Titul v klání řezníků nakonec získává uzenářství Hadač a Zapletal z Rosic na Brněnsku. „Na hradě Veveří vyhráli už dvakrát. Takže letos slaví hattrick," povídá jeden z organizátorů třetího ročníku akce Pavel Pichler.

Nejdelší frontu přesto stojí návštěvníci na ovarovou polévku, která je v ceně vstupenky. „Polévky jsme navařili 750 litrů. Už od rána ji rozléváme a pořád jí neubývá," usmívá se Kateřina Brdlová, zatímco do plastového talíře sype kroupy z velkého bílého kýble. Vzápětí je zalévá horkou polévkou a nabízí ji labužníkům s krajícem chleba. Zájemcům tahák víkendu okoření pepřem.

Velký zájem budí i kuchařská show, při které řezník Petr Klimeš porcuje prase se jménem Vašík. „Ráno ještě visel celý na háčku. Ve dvě hodiny odpoledne je už ale naporcovaný. Není to žádná věda," vysvětluje návštěvníkům Klimeš a krájí vepřovou kotletu na malé porce.

Maso předává kuchaři Karlu Nekolovi z restaurace Borovinka v Bystřici nad Perštejnem. Ten si pro zájemce připravil několik receptů z čerstvého vepřového masa. „Teď si uvaříme kotlety s meruňkovojablečným čatní. Není to nic těžkého a budou se vám sbíhat sliny," popisuje lákavou delikatesu, zatímco na hlavním pódiu v pánvi restuje maso.

Hlavně ostrý nůž

Klimeš mezitím pokračuje v předváděcí akci. Část masa z prasete už ráno zavěsil do udírny. Teď zpracovává zbylé části. Hlavu a nohy prasete si dává bokem. „Obsahují hodně tuku, proto není nutné je vyhazovat. Hodí se na výrobu sulcu nebo tlačenky," radí přítomným.

Na závěr návštěvníkům ukazuje, jak co nejefektivněji dostat z kůže zbylý tuk. „Ten je dobrý na škvarky nebo na sádlo. A z vlastního prasete jde o to nejlepší," tvrdí.

Do pravé ruky bere čerstvě naostřený nůž, levačkou zase pevně chytá část kůže. Zleva doprava pak jedním plynulým tahem stahuje pěticentimetrovou vrstvu tuku. Jeho techniku si za chvíli zkouší odvážlivci z řad obecenstva. „Není to nic jednoduchého. A bez ostrého nože se opravdu neobejdete," říká jeden z nich, zatímco úporně bojuje s nožem a kůží.