Na bezplatnou preventivní prohlídku u praktického lékaře má dospělý člověk nárok jednou za dva roky. Velká část Jihomoravanů své právo nevyužívá. „Zatímco tady na prohlídky chodí jen šestatřicet procent lidí, třeba v Olomouckém kraji se nechává preventivně vyšetřit víc než pětačtyřicet procent pacientů," potvrdil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Jižní Morava se tak mezi kraji řadí až na jedenáctou příčku.

Nízký zájem o prevenci podle odborníků často pramení z mylného názoru, že zdravý člověk k lékaři nemusí. „To je ale nesmysl. Nemoci v počátečních stadiích nebolí a nepůsobí ani žádné jiné potíže. Když se pak problémy projeví, může být už pozdě," řekl brněnský lékař Tomáš Klobas.

Příkladem podceněných problémů je dlouho neléčený vysoký krevní tlak, který může vyústit v mozkovou mrtvici, srdeční infarkt či vážné poškození ledvin. „Třeba včasné zjištění zhoubného nádoru prsu sníží úmrtnost až o třicet procent. Přesto na následky tohoto onemocnění u nás ročně umírá kolem dvou tisíc žen," dodal Tichý.

Preventivní prohlídka u lékaře zahrnuje mimo jiné právě změření krevního tlaku či zjištění indexu tělesné hmotnosti. „Kromě toho pacientům vyšetřujeme i zrak a sluch, diagnostickým papírkem moč a zhodnocujeme rizika rakoviny," doplnil Klobas.

Dospělí mají zdarma také nárok dvakrát ročně na stomatologickou prohlídku a ženy od patnácti let jednou za rok na prohlídku u gynekologa. Na systém preventivních prohlídek navazují takzvané screeningové programy, které mají odhalit rakovinu v raném stadiu. Jde o screening nádorů prsu, tlustého střeva a konečníku či děložního hrdla.

U těchto vyšetření se Všeobecná zdravotní pojišťovna už druhý rok podílí na projektu takzvaného adresného zvaní. Lidé, kteří mají na prohlídky nárok a neúčastní se jich, dostávají díky evropským dotacím pozvánky poštou. „Loňský rok ukázal, že se tímto způsobem zvýšila docházka na screeningová vyšetření. Zvát takhle všechny lidi na preventivní prohlídky však není ekonomicky reálné," připomněl Tichý.