Na setkání přichází asi stovka lidí. „Přehrada by měla sloužit všem obyvatelům Brna. Důležité jsou hlavně pláže a místa pro sport a zábavu," začíná Pech s představením studie. Má zde vzniknout zábavní park, akvapark či lanové centrum.

Mluví také o velikosti staveb pro rodinnou rekreaci. „V některých místech chceme povolit výstavbu až do rozlohy tisíc metrů čtverečních. Poměr zastavěné plochy k celému pozemku musí být ale takový, aby se neporušil charakter území," pokračuje .

Na to reaguje starosta Bystrce Vladimír Vetchý. „Domy už teď jsou často větší. A navíc neslouží k rekreaci, ale k trvalému pobytu," upozorňuje.

Vedoucí odboru územního plánování brněnského magistrátu Kateřina Leopoldová upozorňuje, že o problému ví. „Je lepší přiznat, že problém tady je a snažit se ho regulovat," tvrdí.

Jeden z přítomných se ptá náměstka primátora Ladislava Macka. „Jak řešíte vaši nepovolenou stavbu na přehradě?" říká. Macek tvrdí, že povolení má. „Bazén jsme postavili bez územního rozhodnutí, což mě mrzí a snažím se to vyřešit," dodává.

Starosta sousedních Kníniček Martin Žák se ptá na stavbu vleku pro vodní lyžování u Sokolského koupaliště. „Vlek by jej zničil," myslí si.

Zástupci společnosti Monoblok, která chce vlek postavit, se hájí. „Návrh stavby jsme mnohokrát změnili, abychom umožnili plavcům přístup do vody," tvrdí. S tím nesouhlasí zastupitel Kníniček Martin Pelánek. „Dráhu jsem měřil. Z třísetmetrového koupaliště zabírá dvě stě třicet metrů. To porušuje princip veřejných pláží, o kterém mluvil pan Pech," myslí si.

Lidé se bojí, že když u přehrady vyroste akvapark a zábavní centrum stane se z ní lunapark. Nelíbí se jim ani tradiční ohňostroje. „Po nich je tu vždy velký nepořádek. Lidé se sem často chodí jen opíjet a vy tu chcete ještě víc zábavy a kolotočů," zlobí se starší muž.

Na jeho stížnost reaguje Leopoldová. „Nikde není napsáno, že přehrada musí být klidová zóna. Lidé sem chodí za zábavou a odpočinkem a představa mladých o trávení volného času je jiná než naše. Musíme to zohlednit," říká.

Lidé, kteří na debatu nemohli přijít, mohou svoje připomínky ke studii posílat do konce června na brněnský magistrát.