1. PANELOVÉ MĚSTO

Kdy: sobota v 10.00

Kde: konečná tramvaje v Čertově rokli na sídlišti Lesná, Brno

Za kolik: zdarma

Poznat své město trochu jinak a vážit si historie jeho staveb. I to je úkolem Dne architektury. „Náš festival je příspěvkem k debatě mezi architekty, politiky a veřejností o podobě a potřebách naší společnosti. Prostřednictvím něj se snažíme vzbudit zájem o architekturu v měřítku lidského rozměru a potřeb každodennosti," řekla zakladatelka festivalu Marcela Steinbachová. V sobotu v deset hodin dopoledne tak lidé s průvodcem mohou projít sídlištěm Lesná, kterému se přezdívá panelové zahradní město.

2. KOULENÍ KOLEM

Kdy: sobota 15.00

Kde: na Staré radnici, Brno

Za kolik: zdarma

Sedmašedesát kilometrů koulel podle pověsti kolář Birka kolo z Lednice na Břeclavsku do Brna. V sobotu dopoledne si koláře z pověry připomenou i nejmenší Brňané při soutěži na Staré radnici, kde je čeká koulení loukoťového kola. „Kromě toho si užijí i šifrovací soutěže," uvedla mluvčí Brněnského turistického centra, které soutěž hostí, Gabriela Peringerová.

3. SVĚT NAŠIMI SMYSLY

Kdy: pátek 17.30

Kde: Malý sál Břetislava Bakaly, Brno

Za kolik: zdarma

Již v pátek odpoledne mohou Brňané zahájit víkend neobvyklým zážitkem. A to na výstavě, která jim ukáže svět, jak ho vnímají hendikepovaní lidé. „Návštěvníci si mohou například projít cestu s bílou holí či zahrát Člověče, nezlob se pro nevidomé," představila Mariana Melcherová za pořádající organizace.

4. NA BŘEHU ŘEKY

Kdy: pátek, sobota i neděle

Kde: Táborské nábřeží, Brno

Za kolik: zdarma

Zasadit strom, uvařit si něco dobrého či zjistit něco o ekologii. To vše Brňané mohou stihnout o víkendu na Táborském nábřeží na festivalu Na břehu řeky Svratky. „Je dobré, že je festival blízko centra města," poznamenala Linda Krobotová, která se na akci chystá.

Další tipy z jižní Moravy
HUSÍ SLAVNOSTI
Kdy: sobota, neděle od 9.00 do 18.00
Kde: park u zámeckého skleníku a areál letního kina v Boskovicích
Za kolik: na jeden den 100 Kč, na oba dny 150 Kč, děti zdarma
Největší tahák: prodej husích specialit a husích pečínek

NÁVRAT OBYVATEL DRAHANSKÉ VRCHOVINY
Kdy: sobota i neděle od 10.00
Kde: Rychtářov, Vyškov
Za kolik: zdarma
Největší tahák: dobový průvod

ANDĚLSKÉ HODY S PRÁVEM
Kdy: pátek, sobota, neděle
Kde: Veselí nad Moravou
Za kolik: 80 Kč
Největší tahák: krojovaný průvod