Devatenáctý ročník největšího vědeckého festivalu u nás zahrnuje přednášky, výstavy, promítání dokumentů nebo filmové kavárny. „Lidé můžou vidět, jakým způsobem vědci pracují, ale také si sami něco vyzkoušet,“ sdělila mluvčí akademie Lenka Heroldová.

Festival na brněnské hvězdárně.
Zmenšená raketa i drony. Festival odhalil novinky v kosmickém průmyslu

Nejzajímavější akce v Brně je podle ní přednáška biofyzikálního ústavu. „Zaobírají se potravinami budoucnosti. Zodpovědí třeba otázky, jak vyřešit nedostatek jídla nebo jestli se bát geneticky modifikovaných potravin,“ uvedla.

Tipy na přednášky
• Chutnají nám mikrobi? ve VIDA! science centru
• Co do vody nepatří, v botanickém ústavu
• Geneticky modifikované organismy, v biofyzikálním ústavu

V botanickému ústavu se lidé dozvědí, co může každý člověk udělat pro zlepšení kvality vody. „Jsme rádi, že můžeme lidem prezentovat aktuální výzkumy a zároveň je učit, jak každý může přispět,“ říká vedoucí ústavu Eliška Maršálková.

Festival dále nabízí třeba možnost pochopit moderní mikroelektronické technologie v Technickém muzeu v Brně, v archeologickém ústavu se vydat po stopách vikingů či v Moravské zemské knihovně zkoumat příčiny sucha.

Na přednášky se už těší František Zelenák, který festival navštěvuje pravidelně. „Týden vědy je pro mě možnost rozšířit si vědomosti. Tento rok je na programu i přednáška o uhlíku, se kterým pracuji, takže na ní nesmím chybět,“ svěřil se.

Pro rodiče s dětmi si připravil program například ústav biologie obratlovců s přednáškou o příčinách stárnutí. Ve VIDA! science centru zjistí malí i velcí návštěvníci, jestli jim chutnají mikrobi.

Festival trvá do 17. listopadu, vstup na všechny akce je zdarma. Kvůli velkému zájmu je však nutná rezervace.

BARBORA NEŠPOROVÁ

Série čtyřiceti fotografií primáře Tomáše Svobody mapuje listopadové dění v Brně, a to především atmosféru na lékařské fakultě a mezi studenty.
Listopadové události v Brně fotil i primář. Měl jsem strach, že mě chytí, říká