V posledním čtvrtletí klesly ceny z pětapadesáti tisíc korun za metr čtvereční na devětačtyřicet. Zlevnění způsobily byty, které vyrostly na kraji města. „Ty jsou levnější hlavně kvůli lokalitě, ve které se nachází," upozornil výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Dodal, že méně než dřív zaplatí lidé i za bydlení ve středu Brna. „O některé velmi drahé byty nebyl zájem. Právě u drahých projektů v centru developeři zpravidla nasadí vyšší ceny a když o byty za takovou částku není zájem, začnou postupně zlevňovat," vysvětlil.

V polovině letošního roku nabízeli brněnští developeři 785 neprodaných bytů v novostavbách. Jejich průměrná cena byla asi tři a čtvrt milionu korun. „To je zhruba stejně jako na konci loňského roku. Mezitím byly ceny vyšší," podotkl Veselý.

Nejvíc bytů koupili lidé v Komíně, Černovicích či Bystrci. Důvodem je podle starostů těchto částí především klidné bydlení. „Nejsou u nás žádné velké průmyslové podniky a lidé mají blízko k přehradě i do lesa," vyjmenoval výhody starosta Bystrce Vladimír Vetchý.

Přes nejvyšší ceny je však nejžádanější lokalitou dlouhodobě městská část Brno-střed. „Lidé jsou ochotní si za bydlení v centru připlatit," myslí si Veselý.

Podle průzkumu lidé kupují zejména menší byty do šedesáti metrů čtverečních. Nejčastěji dvoupokojové, stále častěji jim ale stačí i jedna místnost s kuchyňským koutem.

Menší byt bez partnera

Menší byty si kupují zejména lidé, kteří se rozhodli žít sami. „Moderní doba umožnila lidem přežít i bez partnera. Tradiční model rodiny devatenáctého století se rozpadl. Jedinci proto často nechtějí slevit ze svých nároků a raději zůstanou sami," vysvětlil brněnský psycholog Aleš Aujezký.

Upozornil však, že pro malé byty se lidé rozhodují především z ekonomických důvodů. „Kdyby na to měli peníze, bezpochyby by si pořídili lepší bydlení, klidně i vlastní dům s bazénem," myslí si psycholog.

Brňané s jeho názorem souhlasí. „Žijeme s manželem ve dvoupokojovém bytě. Není to zlé, nicméně bych uvítala, abychom kromě ložnice a obývacího pokoje měli také pokoj pro hosty. Občas přijede nějaký kamarád či příbuzný na návštěvu a musí spát na gauči. Chtěla bych jej pohostit lépe," řekla například Kateřina Kopecká.

Informatik Tomáš Pokorný by zase uvítal, kdyby si svůj jednopokojový byt mohl rozšířit ještě o vlastní pracovnu. „Vše řeším z domu. To ale znamená, že sedím buď u kuchyňského stolu, nebo na posteli," postěžoval si.

Veselý očekává, že prodat nové byty nebude v Brně v nejbližších měsících problém. „Lidé budou kupovat hlavně levnější byty na okraji Brna, ale také v Žabovřeskách nebo Králově Poli, kde je aktuálně největší nabídka nových bytů za dobré ceny," předpokládá Veselý.