Lidé do ní mohou zaznamenávat místa s typickými pachy i vůněmi. Projekt, díky kterému mohou Brňané poznávat město dalšími smysly, vytvořila pětice studentů Masarykovy univerzity. „Lidé zatím nahlásili více zapáchajících míst. Spíš si je zapamatují. Příjemné vůně vnímají silněji, rychle je však zapomenou," komentoval první příspěvky vedoucí projektu Martin Vérteši.

Mapa mimo jiné umožňuje lidem hlasovat, zda je konkrétní vůně příjemná nebo obtěžující. Na internetových stránkách vzniká žebříček těch nejlepších a naopak nejhorších míst, které dráždí čich kolemjdoucích. Autoři jej pojmenovali jako pachparádu.

Z osmadvaceti oblastí v mapě více než dvě třetiny označují páchnoucí místa. V centru města podle lidí zápach nejčastěji způsobuje nedostatečný úklid a venčení psů. „Vím o mnoha veřejných místech, která zapáchají. Nahlášením do mapy se však nezmění. Je to otázka chování lidí na veřejnosti," upozornila Brňanka Alena Nosková.

Mezi nejlépe hodnocenými je vůně obklopující pivovar Hauskrecht, která zaujala lidi z okolí ulice Porážka. „Z našeho pivovaru se při vaření linou přírodní sladké vůně ječného sladu v kombinaci s chmelovými silicemi. Lidé mohou pokaždé cítit něco trochu jiného. Nejvíce voní výroba speciálních piv," popsal vrchní sládek Petr Hauskrecht.

Záznamy z čichové mapy chtějí autoři dále využít. Na nepříjemně zapáchající místa v budoucnu upozorní brněnský magistrát. „Pokud dostaneme data, mapu umístíme na internetových stránkách. Konkrétní podněty musí řešit městské části," uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle studentů má spolupráce nepříjemné oblasti postupně měnit a zbavovat město zápachu. „Chceme také spojit místa s příjemnými vůněmi turistickou trasou, ale potřebujeme k tomu získat více dat od lidí," popsal další plány člen projektového týmu Jiří Kalina.

ANNA TIŠNOVSKÁ