Účastníci se však nejprve sejdou u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Komenského náměstí, kde zapálí svíce. „Začátek je v šest hodin večer. Se svícemi v rukou se pak přesuneme až do uličky," sdělila organizátorka akce Šárka Václavíková. Akcí se chtějí pořadatelé Havla připomenout především jako člověka, umělce a filosofa, nikoli prezidenta. „Proto je na programu předčítání ukázek z jeho proslovů a filosofických sbírek," doplnila k programu Václavíková.

Uctít památku nedaleko Divadla Husa na provázku, jehož umělecký ředitel Vladimír Morávek nový název uličky navrhl, přijde také divadelník Petr Oslzlý. „Zapojil jsem se už loni. Když mě tehdy organizátoři oslovili, bral jsem to jako svou povinnost. Loni jsem vyprávěl známou historii o krátkých kalhotách. I letos pravděpodobně přiblížím některý moment z naší dlouhodobé spolupráce," řekl Oslzlý. Za Havlova prezidentování byl dva a půl roku jeho poradcem pro kulturní oblast. V úzkém kontaktu byli už po Havlově návratu z vězení.

Na setkání oceňuje hlavně fakt, že i mladí lidé si uvědomují hodnoty, které Havel pro společnosti stále reprezentuje. „Jeho myšlenky jsou aktuální i dnes. A to se chystám připomenout," dodal divadelník.

Akce se líbí Brňance Zuzaně Beranové. „Loni jsem bohužel přijít nemohla. Dnes si vezmu nějaké výrazné ponožky a půjdu se do uličky podívat," uvedla žena.