V přehradě se rozšířily sinice i vodní květ. „Vzhledem k tomu, že neprší, je přítok vody do přehrady velmi nízký a voda tam v podstatě stojí. Proto neustále přibývá sinic, nižší je i průhlednost vody a narůstá v ní koncentrace chlorofylu. V tuto chvíli proto nedoporučujeme koupání. Může dojít k zdravotním potížím,“ uvedla hygienička Dita Janečková.

Voda se letos kvůli teplému počasí a nedostatku deště kazí rychleji než v předchozích letech. I proto podle vodohospodářů jejímu zhoršování zcela zabránit nelze. „Extrémní teploty, minimum srážek a historická minima vody ve vodních tocích už od začátku léta ukazovaly, že především ve vodních nádržích se bude kvalita vody horšit. Přesto jsme se snažili udělat všechna možná opatření, abychom v nádrži udrželi vyvážený stav,“ uvedl mluvčí vodohospodářů Petr Chmelař.

Podle náměstka primátora Martina Andera víc kroků vodohospodáři podniknout nemohli. „Počasí je natolik extrémní, že proces zhoršování kvality vody není možné zvrátit. Pokud se voda zdržuje v nádrži místo dvaadvaceti až pětasedmdesát dní, nelze masivnímu rozvoji sinic zabránit. Za takových podmínek není možné udržet čistou vodu ani v bazénu,“ konstatoval.

Útočníka, který se v Líšni pokusil znásilnit dívku v prostoru tramvajové smyčky Novolíšeňská, nyní policie hledá podle videozáznamu. Informace můžou lidé ohlásit na lince 158.
Pokus o znásilnění v Líšni: policie hledá agresora v riflových kraťasech

Lidé by se proto podle hygieny měli koupání v přehradě úplně vyhnout. Pokud s ní do kontaktu přijdou, mají se co nejrychleji osprchovat.

Někteří se však vody vzdát nechtějí. „Kožní problémy nemám, proto se půjdu do přehrady koupat i tak,“ zmínil třeba Martin Višňovský.

Podnikatelé v okolí nádrže se přesto bojí, že kvůli zákazu přijdou o zákazníky. „Zisk je na kvalitě vody závislý. Už od začátku prázdnin chodí kvůli horší kvalitě vody méně lidí. U restaurace je pláž, kde běžně bývá kolem stovky až sto padesáti návštěvníků. Teď jich na pláži leží třeba deset,“ řekl majitel restaurace U Kotvy Martin Matoušek.

Souhlasí s ním i další. „V restauraci je úbytek lidí vidět, protože když se lidé nejdou koupat, nejdou ani na jídlo. Na hotel ale takový vliv kvalita vody nemá, přespávají tu i cizinci,“ řekl číšník hotelu U Šuláka Patrik Forst.

Ilustrační foto.
Nově otevřené molo u přehrady bylo po týdnu opět uzavřené. Kvůli schodům