„Z kapucínských zahrad je doposud přístupná jen jedna. Další dvě nám církev zapůjčí. My je upravíme a starat se o ně bude Veřejná zeleň města Brna," sdělil ve čtvrtek náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Na úpravy využije město peníze, které mu zbyly z dotací na úpravu veřejné zeleně. „Zrekonstruujeme chodníky, terasy a části schodišť s nerovnými nebo zborcenými povrchy. V místech vstupů na schodiště a terasy doplníme konstrukce a ochranné cihelné plenty zděných zídek a zábradlí. Terasy také vybavíme mobiliářem," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Dodal, že projekt bude stát šest milionů korun.

Dalších devětadvacet milionů pak Brno zaplatí za úpravy tří hektarů parku na Špilberku. „Projekt řeší dokončení revitalizace parku Špilberk. Zahrnuje rekonstrukci takzvané Kočárkové cesty s přilehlými plochami zeleně včetně cest spojujících Velký a Malý Špilberk a rekonstrukci sítě bočních cest na jihozápadní straně kopce," vypočetl Žára. Oba projekty mají odstartovat letos.

Oprav se dočká i "brněnský Bronx"

Letos se dělníci pustí i do stavby parku Hvězdička ve vnitrobloku Hvězdové, Francouzské, Staré a Bratislavské ulice v problémové oblasti takzvaného brněnského Bronxu. Stát bude šestatřicet milionů. „Postavíme dětské hřiště, sportovní hřiště, mobiliář, chodníky a doplníme zeleň. Součástí bude také nízkoprahové centrum z montovaných buněk," uvedl mluvčí Žára. Protože je park v problémové oblasti, bude jej nonstop hlídat správce.

Park s nízkoprahovým centrem má pomoci, aby děti z okolí trávili svůj čas aktivně. „Je to i zajímavý experiment, zda se potvrdí to, co říkají optimisté. Tedy, že hezké prostředí bude kultivovat," poznamenal náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Park plánuje město už několik let. Doposud jej ale brzdily jak problémy s výkupy pozemků, tak se získáním potřebných povolení. Ale město je už vyřešilo. „Stavět se může v květnu. Hotovo bude do sedmi měsíců," poznamenal Pospíšil.