Autobus 63 pojede ze zastávky Chrlice, smyčka až na Úzkou v centru města kousek od hlavního nádraží. „Má stejnou trasu jako před zrušením linky na konci roku 2012," podotkla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. A doplnila, že autobus dorazí z centra města na konečnou v Chrlicích za dvacet minut. Jak často budou jednotlivé linky jezdit, ještě není dohodnuto.

Starosta Tuřan Radomír Vondra se k novince nechtěl vyjadřovat. „Nechci ji příliš propagovat," uvedl stroze. Dodal, že si není úplně jistý, zda linka opravdu začne do centra znovu jezdit.

Z návratu autobusu se naopak radují lidé z obou městských částí. „Nejdříve nám zrušili třiašedesátku. Potom dopravu do centra zkomplikovali omezením linky 59, která jezdila pouze do Komárova," popsala problémy Klára Chovancová z Chrlic.

Právě kvůli omezení linky 59 a jejímu částečnému nahrazení regionálními autobusy 509 začali starostové bojovat za obnovu autobusu 63.

Náměstek primátora pro dopravu Richard Mrázek ovšem zdůraznil, že se stížnostmi místních nemá obnova linky nic společného. „Chrlice už jako samostatná obec měly nárok na dopravu do centra Brna. Proto jsme se historickou linku rozhodli obnovit," uvedl Mrázek.

Městské části si mohou linky navíc doplácet ze svého rozpočtu. V případě třiašedesátky to ale neplatí. „Původně se mluvilo o připlacení zhruba milion korun, ale nakonec jsme zvolili řešení omezením počtu autobusů linek 59 a 509. Díky penězům ušetřeným za ně nebude obnova linky 63 městské části nic stát," upřesnil Mrázek.

Zda budou i další městské části žádat o přímé linky do centra náměstek netuší. „V květnu skončí průzkum toho, zda lidem vyhovuje současné pokrytí hromadné dopravy. Před prázdninami pak dostaneme konkrétní výsledky," podotkl Mrázek.