Co čeká zastupitele na jednání, není jasné. Většina stran ale v pondělí deklarovala, že neplánuje vyvolat jednání o odvolání primátora a jednotlivých radních. Jediní komunisté připustili, že pokud se dohodnou s ostatními, hlasování o důvěře vyvolají.

Do lavic radních a zastupitelů tak v úterý zasednou i lidovci, kteří o víkendu podepsali dohodu s brněnskými sociálními demokraty. Do nové koalice by totiž chtěli jít společně. Podle lidovecké náměstkyně Kláry Liptákové je vypovězena koaliční smlouva právě kvůli jednání hnutí ANO se sociálními demokraty minulý týden.

Primátor Petr Vokřál oproti tomu uvedl, že podle něj koaliční dohoda stále trvá. „Považujeme koaliční smlouvu za platnou. Výpověď nám nebyla dosud doručena," uvedl na tiskové konferenci. V koaliční smlouvě je totiž uvedeno, že pokud chce strana odejít, musí to podat písemně.

Ani zelení a Žít Brno nepovažují koaliční spolupráci za vypovězenou. „Pokud strana začne jednat za našimi zády, považujeme to za jasné ukončení vládní spolupráce. Žádné písemné oznámení nemusíme ostatním stranám posílat," bránila se Liptáková.

Situace na magistrátu je ovšem po víkendových jednáních patová. Lidovci a sociální demokraté totiž v neděli večer podepsali smlouvu o spolupráci. „Kluby zastupitelů a jejich jednotliví členové zvoleni za ČSSD a KDU-ČSL deklarují vůli společně převzít odpovědnost za řízení města do konce stávajícího období. Kluby budou společně hledat možného volebního partnera," píše se v koaliční smlouvě nového tandemu.

Liptáková i Pospíšil v pondělí uvedli, že plánují jako první oslovit právě hnutí ANO, se kterým jsou lidovci momentálně rozhádaní. Vznikla by tak koalice jako na vládní úrovni. Trojkoalice s třiceti zastupiteli ale neřeší problémy ANO a lidovců. Oficiálním důvodem pro krizi koalice jsou totiž opět městské firmy a politici v dozorčích radách jako loni na podzim. Lidovci a ANO se na holdingu nemohli dohodnout. Proto Vokřál začal vyjednávat se sociální demokracií, aby lidovce donutil ke spolupráci.

Pro zvětšení klikněte.

Šéf opoziční brněnské sociální demokracie Oliver Pospíšil se na dalším postupu v pondělí domlouval s brněnským městským výborem. Na ten dorazil také bývalý brněnský primátor Roman Onderka, poslanec Jeroným Tejc nebo zastupitel Vlastimil Žďárský. „Zatím neplánujeme žádné radikální kroky. Našim cílem je se co nejdříve sejít s hnutím ANO a probrat možnou spolupráci," doplnil Pospíšil po jednání. Brněnští sociální demokraté mají čtyři možnosti, jak sestavit novou koalici.

Primátor Vokřál však chce i přes neshody zachovat stávající koalici. „Budeme na odstraňování problémů s lidovci pracovat. Máme rozpracováno několik důležitých projektů, například sociální bydlení nebo plánujeme zlevnění tramvajenek," odůvodnil snahu zachovat současnou čtyřkoalici.

Také Žít Brno a zelení zatím vyčkávají. Rychlé spojení sociální demokracie a lidovců je překvapilo. Ještě v neděli večer si tak na společném jednání odsouhlasili, že chtějí zachovat stávající koalici. „V pozadí intrikující opozice se královsky baví a sčítá body před krajskými volbami," uvedl náměstek primátora za zelené Martin Ander.

Odkázal tak na sociálně demokratického hejtmana Michala Haška, jehož největším soupeřem do krajských voleb je právě hnutí ANO. „Krizi městské koalice v Brně nezpůsobila ČSSD, která nebyla jejím členem. Martin Ander už musí být zoufalý, když mi přičítá neshody v městské koalici, nejsem totiž zastupitelem města a věnuji se naplno vedení kraje," uvedl Hašek.

Na magistrátní úrovni vznikl po lidovcích s ČSSD ještě další pevný blok. Náměstek primátora Matěj Hollan za hnutí Žít Brno plně podpořil primátora Vokřála ve vedení města. „Nedopustíme, aby byl primátorem někdo jiný než Vokřál," uvedl Hollan.

A Vokřál mu důvěru vrátil. „Osobně si umím těžko představit koalici bez hnutí Žít Brno. S Matějem máme velmi korektní vztah. Nakonec ale rozhodne strana, jestli v koalici s Žít Brno zůstaneme," informoval Vokřál na tiskové konferenci.

Podle brněnského politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka je současná politická hra snaha o to vystrnadit z magistrátu Stranu zelených. „Odejdou zelení a přijdou sociální demokraté bez Onderky, který nepodepíše koaliční smlouvu. Ano přetrpí lidovce a tím se oba bloky vzájemně obětují a budou pracovat společně," analyzoval Balík.