Nové dětské hřiště, parkoviště nebo víc laviček a zeleně. O podobě ulic v Brně většinou rozhodují radnice jednotlivých městských částí. Líšeňská plánuje změnu. O budoucí podobě tamního sídliště mají rozhodovat přímo obyvatelé. A zároveň se na ní podílet. Jako před půlstoletím v akcích Z.

„V téměř každé ulici v sídlišti bydlí tolik lidí jako v menší vesnici. Pro radnice těchto vesnic je jednoduché zjistit, co si kde lidi přejí. V případě víc než pětadvacetitisícové Líšně je to ale složitější. Někde třeba postavíme dětské hřiště a obyvatelé si přitom přejí lavičky a zeleň. Zkoušíme proto zavést nový projekt. Spočívá v tom, že se setkáme přímo s lidmi z jednotlivých ulic," sdělil líšeňský starosta Břetislav Štefan.

První projekt spouští radnice už v těchto dnech v ulici Josefy Faimonové. Vedení městské části spolupracuje s architekty ze sdružení 4AM Fórum pro architekturu a média. „Plánujeme setkání s obyvateli tamních domů. Chceme, aby se zapojili do plánované stavby nového stanoviště pro kontejnery. Navrhnou jeho barevnou podobu," uvedl Jaroslav Sedlák z Fóra.

Lidem z ulice Josefy Faimonové se projekt zamlouvá. „Určitě je to dobrý nápad. Když si místní něco sami navrhnou, také na to budou dávat pozor a hned to nezničí. Budou to víc hlídat před vandaly. Ale naše ulice spíš potřebuje víc dětských hřišť a parkovacích míst," myslí si třeba Karel Kvapilík.

Pošlou dopisy

Podle starosty Štefana má tento případ pouze ukázat, jestli mají lidé z Líšně o podobné projekty zájem. „Pokud ano, spustíme je ve větším v příštím roce. Dopisy oslovíme všechny obyvatele konkrétních ulic. S těmi, kdo budou mít zájem, se sejdeme. A probereme, co všechno v určité ulici může vzniknout. Chceme je také víc zapojit přímo do plánovaných úprav u domů," vysvětlil starosta.

Lidé tak budou pomáhat například při stavbě dětských hřišť nebo výsadbě zeleně. „Ukáže se, co a kde vlastně chtějí. Radnice může ušetřit nějakou korunu. Ale především obyvatelé ulic budou mít k novým věcem vztah. Doufám, že se jich zapojí co nejvíc," poznamenal líšeňský starosta.

Někteří obyvatelé sídliště se nebojí ani fyzické práce. „Jsem ale zvědavá, jak se tady lidé dohodnou. U nás stále bojují za další parkovací místa. Chci naopak před paneláky víc stromů. A s jejich výsadbou i ráda pomůžu. Klidně formou brigády," tvrdí například žena bydlící v Konradově ulici. Své jméno nechtěla zveřejnit, redakce ho zná.

Do úpravy okolí svých domů se už nyní zapojují třeba lidé v jiných městských částech. Například v Novém Lískovci nedávno pomáhali s úklidem parku nad Raisovou ulicí. „Dopoledne jsme pracovali, na odpoledne jsme pak připravili různé hry. Večer zakončil táborák a opékání špekáčků," popsal akci místostarosta Nového Lískovce Jan Privarčák.

Doplnil, že podobných akcí se lze zúčastnit několikrát ročně. „Pořádali jsme například kosení Koniklecové louky. Obyvatelé nám pomáhali i při výsadbě stromů v areálu Pod Plachtami," dodal Privarčák.