Tramvaj do Líšně od Stránské skály přijížděla po bývalé železniční trati až do šedesátých let minulého století. Pak ji nahradily autobusy. „Trať byla prohlášená za kulturní památku kvůli snaze Technického muzea ji znovu využívat pro takzvané nostalgické jízdy. Při nich by po kolejích vyjížděly historické vozy, které má muzeum v depozitáři na konci tratě v Holzově ulici," uvedla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Plány však zůstaly jen na papíře a kvůli nedostatku peněz postupně z památky zbylo jen torzo. „Nositelem památkové hodnoty bylo nejen původní trasování, ale také koleje. Většinu hodnotných železných částí však postupně rozkradli sběrači kovů. Kulturní památka tím prakticky zanikla," vysvětlila Cigánková. Z posledních zbytků, které se podaří zachránit, má na konečné zastávce v Holzově vzniknout lapidárium, které bude trať připomínat.

Trať v Líšni
• vznikla v roce 1905
• původně po ní jezdily parní vlaky
• v roce 1944 byla trať elektrifikovaná, vlaky nahradily tramvaje
• poslední tramvaje tratí projely v šedesátých letech 20. století
• město nyní plánuje trať mezi Líšní a Stránskou skálou obnovit

Podle ministerstva se zachová i historická paměťová hodnota trati a dopravní tradice v oblasti. Město totiž plánuje tramvaje na úsek mezi Stránskou skálou a Holzovou ulicí vrátit. Projekt za dvě stě šedesát milionů korun připravuje ve spolupráci s dopravním podnikem. „Nyní se pracuje na projektové přípravě. Stavba začne zřejmě příští podzim," uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Nová tramvajová trať má končit v Holzově, u depozitáře Technického muzea. Ten je ve špatném stavu. Myšlenku vzniku nové tratě proto muzeum vítá. Díky tomu se historické tramvaje z depozitáře snadněji dostanou do dílen, stejně tak mohou vyjet na předváděcí jízdy. „Areál depozitáře bude lépe přístupný, a to může k přispět k lepšímu vyjednávání ohledně finanční podpory na opravy a údržbu depozitáře," poznamenala mluvčí brněnského Technického muzea Klára Havlíčková.

Vedení líšeňské městské části o zrušení statusu památky nevědělo. „Je to zcela v kompetenci ministerstva kultury," podotkl starosta Břetislav Štefan.