„Investor zažádal o takzvané stanovení dobývacího prostoru. Báňskému úřadu ale předložil mapu z roku 1994, kde vůbec není zakreslená nová výstavba domů. Jenže domy tam stojí a lom tak nebude za vesnicí ale v podstatě uprostřed ní," obával se Martin Habáň z občanského sdružení PRO Březinu – Prosperita, Rozvoj, Obnova.

Zároveň si postěžoval na nezájem firmy jednat s lidmi. „Majitel s námi vůbec nejedná. Nenamáhal se přijít mezi lidi a záměr představit. Dlouho nekontaktoval ani obec. Ta se o obnovení záměru dozvěděla až od našeho občanského sdružení," kroutil hlavou Habáň.

Pod petici téměř všichni

Proti záměru už sdružení, podobně jako lidé před osmnácti lety, sepsalo petici. Podepisují ji lidé v Březině i sousedních Křtinách. „Předpokládáme, že ji podepíše opět osmadevadesát procent lidí v obci," řekl Habáň.

Zároveň kritizoval také roli báňského úřadu. „Není nakloněný lidem. Nezodpověděl nám ani dotaz, co máme v řízení dělat," nelíbilo se muži.

Úlohu úřadu kritizoval také starosta Křtin František Novotný. „Nevím zda úmyslně či ne, poslal oznámení o zahájení řízení ne do Březiny, ale na náš úřad. Jako státní organizace by měl jednat profesionálněji," řekl starosta.

Dodal, že petice má velký úspěch i v jeho obci. „Lidé ze záměru nejsou nadšeni, je to přes kopec. Navíc to bude těžba na hranici chráněné krajinné oblasti Moravský kras," připomněl Novotný.

Plánovaný lom.Podle zástupců báňského úřadu se zatím nic neděje. Stanovení dobývacího prostoru totiž neznamená povolení těžby. „Žádost investor vůbec nepodal. Je tedy bezpředmětné se uvedenými riziky zabývat," uvedl ústřední báňský inspektor František Ševčík. Zdůraznil přitom, že úřad je nestranný a řídí se jen správním řádem a dalšími předpisy.

S tím ale Habáň nesouhlasí. „Stanovení dobývacího prostoru je první krok k těžbě. Pak následuje jen ten druhý. Povolení," upozornil.

Odstřel ne

Zástupce společnosti Křtinský mramor Ladislav Dvořák se snaží obavy místních mírnit. „Na ústním jednání minulý týden jsem zástupcům sdružení vysvětlil, že při těžbě budeme celé bloky vylamovat hydraulickými klíny. Pak je následně převezeme k dalšímu zpracování mimo lokalitu. Pojede maximálně jedno až dvě auta týdně. Navíc ne přes Březinu ale na opačnou stranu. Jakékoli otřesy by nevratně poškodily vzácnou surovinu a střelba je tedy absolutně vyloučena," ujistil Dvořák.

Dokumentace je podle něj v souladu se zákonem. „Zmíněnou výstavbu pro bydlení investor vědomě stavěl v těsném sousedství hranice chráněného ložiskového území. Chyboval on, pokud se neseznámil s územním plánem," řekl Dvořák. Podotkl přitom, že malý důl krajinu spíše obohatí, kdežto její charakter naruší spíše právě satelitní městečka.

Starosta Březiny Jiří Polák zůstává opatrný. „Teprve ve středu nám doručili dokumenty k záměru a neměl jsem příležitost jej prostudovat. Nemohu se k nim podrobněji vyjadřovat. Strategii případné obrany teprve zvážíme," řekl Polák.

Občanské sdružení už je radikálnější. „Pokud teď neuspějeme, jsme ochotni zaplatit právníka a jít k soudu," varoval Habáň.