Na louce pod kopcem se krátce po třetí hodině odpoledne sdružuje asi padesátka vojáků Severu i Jihu. „Konfederační armáda jižanů napadne seveřanský regiment. Donutí ho ustoupit ale jen do té doby, než přijdou posily v modrých uniformách a zahájí protiútok," popisuje průběh bitvy Radovan Mezera z jednotky devátého horského regimentu armády Severu.

Když už jsou jižané v šedých uniformách v úzkých, dorazí jejich armáda a vytlačí regimenty Severu. „Pak se přidají vojáci na koních a modré vojáky donutí k útěku. Dochází k přestřelce a seveřané jsou nakonec zničeni," zakončuje Mezera.

Po vysvětlení toho, jak má bitva dopadnout, už se jde na to. Bojům přihlíží i ženy v dobových kostýmech. „Jezdíme s muži po akcích, které mají přes rok naplánované. Jsou to nadšenci z celé republiky i zahraničí, kteří se dávají dohromady po internetu. Vybavení si vyrábějí sami, jen některé součástky nakupují například v Itálii," vysvětluje Alena Bařtipánová v modrých šatech s krinolínou. Přijela s bojovníky z Hradce Králové.