Letos organizátoři čekají o desetinu návštěvníků víc než loni. Tehdy jich přišlo přes třicet tisíc. Přesné číslo minulý rok pořadatelé nezveřejnili. „Je to obchodní tajemství," řekl organizátor Štěpán Neubauer.

Kvůli dopravě desítek tisíc lidí posílí dopravní podnik spoje. „Nasadíme navíc čtyřicet tramvají, patnáct trolejbusů a deset autobusů," vypočítal Pavel Seidl z dopravního podniku. Na výstaviště se odpoledne a vpodvečer lidé dostanou prodlouženou linkou jedenáct a od sedmi hodin večer linkou pět.

Ze zastávky Výstaviště-hlavní vstup budou v případě potřeby odjíždět spoje každé dvě až tři minuty. „Největší odliv účastníků očekáváme mezi dvanáctou a půldruhou ráno," sdělil Seidl.

Speciální tramvajová linka P1 propojí výstaviště a Zvonařku až do čtyř hodin do rána. Do Králova Pole se lidé dostanou linkou P12, která pojede od deseti večer do dvou hodin do rána na konečnou Technologický park. Dopravní podnik v noci posílí i spoje linek 1, 8, 25, 26, 37 a 84.

Na bezpečný průběh akce dohlédnou policisté. „Majáles naštěstí není rizikový. Občas bývají problémy s opilci, ale nic většího," poznamenala mluvčí policie Andrea Straková.

Policii pomůže dvacítka strážníků. „Hlídky zůstanou v okolí výstaviště, dokud ho neopustí poslední návštěvník. Zaměří se především na jejich klidný rozchod," informoval mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Zúčastnit se plánuje například studentka Martina Ondráčková. „Jdu tam společně s kamarádkami. Těším se hlavně na Tomáše Kluse," uvedla Ondráčková.

Stejně jako ostatním jí ale hrozí, že zmokne. „Obloha bude oblačná až zatažená. Postupně může pršet nebo se vyskytnou přeháňky," informoval meteorolog Peter Hruška. K večeru má naštěstí pro návštěvníky deště ubývat.

Ani déšť by návštěvníkům neměl program zkazit. „Pronajali jsme čtyři pavilony, kde se případně schovají," uvedl Neubauer.

Největší letošní novinkou Majálesu je placení pomocí čipových náramků. Účastníci obří akce si na ně dobijí peníze, za které si koupí například občerstvení. „Ti, kteří si na ně zatím nestihli vložit kredit, to můžou udělat přímo na výstavišti," řekl Neubauer. Lidé podle něj mohou platit jak hotovostí, tak i kartou.