Zastoupení mají všechny brněnské univerzity. Pro své fanoušky připravily alegorické vozy, na kterých vystupují hudební kapely. Vozy doprovází také univerzitní králové a královny Majálesu a jejich družina. Například studenti Vysokého učení technického za svého krále vybrali Jaroslava Lista. „Dnešní den je hlavně o oslavách a zábavě. Pokračování bude na výstavišti, kde dojde na volbu krále a královny brněnského majálesu, ne jen jednotlivých univerzit. Uvidíme, kdo získá nadvládu nad Brnem. V plánu jsou ovšem i různé soutěže, třeba královských družin. Budeme zpívat píseň Miluji tě mé VUT. Jen jsme ji poprvé zkoušeli teprve v pátek. Tak jsem zvědavý, jak to dopadne,“ komentuje List. 

Kolem jedenácté v rohu náměstí u McDonaldu vzniká skrumáž. Králové a královny univerzit spolu s brněnským primátorem Petrem Vokřálem a náměstkyní hejtmana Taťánou Malou společně stříhají pásku a startují průvod. Ten se vydává směrem k magistrátu, Šilingrovu náměstí, Pekařské ulici a přes Mendlovo náměstí k výstavišti. 

Pětatřicetiletý Alex Kratěna (vpravo) z brněnských Kohoutovic nyní patří mezi světovou barmanskou elitu.
Snil o pirátech. Teď patří k barmanské špičce

Doprovod převážně studentskému průvodu dělají policisté. „Kolegové z terénu hlásí přibližně tisícovku účastníků. Při takovém počtu se průvod dost natáhnul přes město,“ uvádí policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Kromě policie jsou v pohotovosti také dispečeři dopravního podniku. Podle rychlosti přesunu studentů operativně zastavují a znovu pouštějí tramvaje i autobusy, policisté to samé provádí s auty. „S průvodem jsem počítali dopředu, takže jsme se připravili. Odklonili jsme tramvaje linek 5 a 6 z Pekařské ulice a na některých dalších linkách jsme kvůli zdržení spojů dopředu poslali náhradní spoje. Některé se totiž kvůli průvodu zdržely o pět až deset minut,“ vysvětluje opatření v dopravě vedoucí dopravního odboru Jan Seitl. 

Déle se průvod zdržel především na Šilingrově náměstí a poté v Pekařské ulici. Tam na něj náhodou narazila důchodkyně Alžběta Novotná. „Nevím sice, co oslavují, ale jsou hrozně hlasití a hluční. Štěstí, že tudy jen prochází. Aspoň bude za chvíli zase klid,“ stěžuje si důchodkyně.

Naopak pořadatel průvodu David Peštál je spokojený. „Městem prošel průvod bez problémů, zdržení na křižovatkách se dalo čekat. Nyní na návštěvníky Majálesu čeká obvyklý program, který je kombinací studentských soutěží a vystoupení kapel,“ hlásí pořadatel Peštál.

Skupina žen se v Brně prošla jen v podprsenkách.
OBRAZEM: Aktivistky se ukázaly jen v podprsenkách. Kvůli zdraví žen