Dvě haly, jedna o rozloze sto metrů a druhá pět set metrů čtverečních, které leží nad viaduktem v úrovni kolejiště poblíž Nových sadů, opravují jejich noví správci od letošního března. „Nechali jsme zasklít okna a zavedli sem elektřinu. Teď nás čekají práce na vodovodním potrubí," popsal architekt Michal Veselý z občanského sdružení Container41, které se o úpravy bývalého drážního skladiště stará.

Pomoci s rekonstrukcí jim můžou i lidé. Například tím, že pošlou příspěvek na účet, který si sdružení vyvěsilo na webové i facebookové stránky. „Opravy hradíme z vlastních zdrojů, ale přispět nám může kdokoliv. Někteří nadšenci už i něco poslali," poznamenal Veselý.

Skupina kolem něj s prostorem experimentovala už loni. Od května do listopadu tam nepravidelně pořádala divadelní představení. „Zatím nechceme mít otevřeno každý den. Stačí jen několikrát za měsíc," vysvětlil Veselý.

Další větší akci uspořádali letos v květnu. Sešly se na ní desítky lidí. „Dozvěděl jsem se o ní od kamarádky. Ale netušil jsem, že se budovu chystají opravovat. Rozhodně je to super nápad," řekl jeden z účastníků Petr Dušek.

Chystaná přeměna se líbí i Brňance Markétě Škvařilové. „Nikdy jsem tam nebyla, ani nejsem moc zaměřená na moderní kulturu. Pořád je to ale lepší, než kdyby dům chátral a nic se v něm nedělo," mínila Škvařilová.

Na správě hal se Veselý dohodl s firmou Brno new station development, která se o prostory u nádraží od roku 2008 stará. „Se zájemci jsme se shodli, že jde o dobrý prostor vhodný k pořádání kulturních akcí," uvedl správce realitní činnosti společnosti Michal Jízdný.

Firma přitom měla ještě před čtyřmi lety zájem změnit haly v obchodní a kancelářské centrum. Nechala si dokonce vypracovat architektonický návrh.

Postavení centra bylo podle nich otázkou příštích deseti i více let. Je tomu tak i nadále. „Celkově jde o hodně složitý projekt s mnoha problémy, s návrhem ale zatím stále počítáme," dodal Jízdný. Jedním ze zmíněných problémů je například i otázka připravovaného přesunu hlavního nádraží.

Ekonom Tomáš Menčík v úspěch nových obchodních a kancelářských prostor příliš nevěří. „Prostor je to dobrý, ale nezdá se mi příliš dostupný. V blízkém okolí je navíc už dost takových budov, například domy Titanium nebo Letmo, takže k těmto iniciativám začínám být poněkud skeptický," řekl Menčík.

TOMÁŠ KREMR