Bojujete jen za zájmy velkých vinařských koncernů a na nás neberete ohledy. Pokud se situace nezmění, požadujeme zrušení vaší organizace. Takový je vzkaz Vinařské asociace, která vznikla letos v únoru, představitelům Vinařského fondu. Tato organizace se zabývá výhradně propagací českého a moravského vinohradnictví. Podle kritiků fondu však špatně.

„Z peněz, které mu každoročně posíláme, prakticky nic nemáme. Rozhoduje o nich pouze rada fondu a ta se neohlíží na potřeby všech vinařů,“ tvrdí vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Jako jeden ze zakládajících členů Vinařské asociace prosazuje, aby fond od základů změnil systém rozdělování peněz.

Organizace například v roce 2010 hospodařila s částkou devětasedmdesát milionů korun. Zhruba polovinu získala od státu, zbytek od vinařů.

Nevědí, za co platí

Někteří vinaři kritizují také činnost Svazu vinařů, který je s fondem provázaný a má hájit zájmy jednotlivých výrobců vína. „Vadí mi malá průhlednost činnosti svazu. Uvítal bych víc informací o tom, co dělá,“ uvedl vinař Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku.

Svaz už kvůli rozporům nedávno opustil jeho předseda Jiří Sedlo. „Doufám, že nejednotnost vinařů neposlouží jako záminka ke zrušení Vinařského fondu. Dostali bychom se někam na úroveň Slovenska, kde plocha vinic za posledních dvacet let klesla na polovinu, zatímco u nás narostla,“ sdělil Sedlo.

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec se zrušení nebojí. Tvrdí, že svoji práci dělá správně. „Nechápu, co za kritikou stojí. Pravidelně zveřejňujme výroční zprávy, ve kterých je vidět, co s penězi děláme. Navíc Vinařská asociace je jen jedno z mnoha sdružení. A kritiku slyšíme především přes média,“ podotkl Machovec.

Přístup asociace nechápou také někteří členové rady fondu. „Rozdělování peněz je naprosto průhledné. Sice je dobře, že vznikla nějaká další instituce, ale daleko jednodušší je komunikace mezi vinaři, než dohadování přes média,“ podotkl vinař Jiří Hort.

S argumenty asociace nesouhlasí i někteří další vinaři. „Sice nějaké výhrady k činnosti fondu a Svazu vinařů máme, ale do protestů jsme se nezapojili. Když nám něco vadí, tak se ozveme. Uvědomuji si ale, že bez fondu peníze na propagaci dohromady nedáme,“ upozornil Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy na Znojemsku.

Na jedné věci se ale vinaři shodnou. Všichni odmítají plány ministerstva financí na zavedení spotřební daně z vína. „To by znamenalo likvidaci malých vinařů a posílilo dovoz levných zahraničních vín,“ upozornil vinař Maděřič.

Ministerstvo však stále s tímto navýšením počítá. „Je to jeden z návrhů. Stejně tak jako úspora peněz díky včlenění Vinařského fondu přímo do ministerstva zemědělství. Jeho činnost se tím nezmění a stát může ušetřit až pět milionů korun,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Marek z Vinařské asociace: Příspěvky? Ať platí ten, kdo chce

Brno - Vinařský fond z peněz všech vinařů podle kritiků podporuje zejména ty velké. To hodlá změnit nedávno vzniklá Vinařská asociace, jejíž členové chtějí změnit činnost fondu i Svazu vinařů. Podle jednoho ze zakládajících členů asociace Petra Marka tyto organizace nehájí zájmy malých a středních vinařů.

Co podle vás dělají vinařské organizace špatně?

Fond platí drahé kampaně, ze kterých mají zisk pouze velké vinařské firmy. Malí vinaři by přitom peníze, které ze zákona musí fondu odvést, mohli využít na vlastní propagaci mnohem účelněji.

Proč kritizujete Svaz vinařů?

Podle stanov má toto sdružení prosazovat zájmy vinařů ve spolupráci se státní správou. Bohužel se za tímto cílem skrývá pouze skupina byrokratů spojených s vedením Vinařského fondu. Například jimi navrhovaná novela vinařského zákona vinařům práci jen zkomplikuje.

Jaké nabízíte řešení?

Chceme přeměnit Vinařský fond tak, aby do něj mohli vinaři přispívat dobrovolně. Ti kteří nezaplatí, využijí peníze podle svého uvážení. Naše návrhy jsme už předložili také ministerstvu zemědělství.

Jakou máte podporu mezi vinaři?

Zatím máme asi pětasedmdesát členů, z nichž zhruba devadesát procent jsou přímo výrobci vína. Naše asociace vznikla spontánně na základě několika chybných kroků svazu a fondu. Chceme členům nabídnout rozumnou alternativu k těmto organizacím. (jsp)

Bývalý předseda Svazu vinařů Sedlo: Asociace chce věci z říše pohádek

Velké Bílovice - Dlouholetý a doposud jediný předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo dobrovolně opustil předsednické křeslo. Na únorové valné hromadě se vzdal své kandidatury. Padesátiletý muž z Velkých Bílovic na Břeclavsku stál v čele sdružení vinařů dvanáct let.

Proč jste odstoupil?

Zejména to byla nejednotnost vinařů a nechuť se pořád s někým dohadovat.

Jak jste hájil zájmy vinařů?

Stál jsem u zrodu Svazu vinařů. V roce 1994 jsme navázali spolupráci se svazy v Rakousku a Německu. Jejich systém jsme se snažili upravit na naše podmínky. Přispěli jsme ke zrušení spotřební daně a vznikl Vinařský fond. To všichni vinaři chtěli. Dnešní kritici mají buď krátkou paměť, nebo v té době nepracovali v oboru.

Někteří vám vyčítají přílišné politikaření.

Nemůžete hájit zájmy vinařů, pokud nejste slyšet v parlamentu a na ministerstvech.

Co je podle vás důvodem vzniku konkurenční Vinařské asociace?

Zřejmě snaha několika osob, které se chtějí zviditelnit. Případně nepochopení, jak vše funguje. Když jsem viděl programové prohlášení asociace, jsou to neuskutečnitelné věci z říše pohádek.

Jsou dnes slučitelné zájmy malých a velkých vinařů?

Určitě ano. Malí a velcí vinaři ve všech státech Evropské unie spolupracují. Musí tady být organizace, která bude hájit zájmy všech. Budou-li dvě nebo tři, bude to jen na škodu.