„Během několika měsíců mě vyhodili z gymnázia, rodiče se mnou přestali mluvit a ztratil jsem dobrou brigádu ve sportovním obchodě,“ vzpomíná dnes čtyřiadvacetiletý Tomáš.

Marihuanu si poprvé zapálil s novými kamarády na lyžích. „Dostal jsem se do skupinky, která hodně jezdila na skateboardu. Kromě toho ale taky malovali po zdech graffiti a kouřili pravidelně marihuanu. Abych zapadl, šel jsem do toho s nimi,“ říká Tomáš, který ale brzy zkusil i tvrdší drogy.

Nakonec začal brát pervitin, zhubl deset kilogramů, vyhodili ho z práce za pozdní příchody a rodiče s ním přestali komunikovat. „V té chvíli jsem byl rád, protože jsem se s nimi stejně jen hádal. Horší to bylo, když mě vyhodili ze školy. Kvůli písemkám jsem často do školy volal, že je tam bomba, a oni na to nakonec přišli,“ popisuje Tomáš. Z gymnázia, kde prospíval s vyznamenáním, se přesunul na učiliště a vyučil se kuchařem.

Z drog ho dostala až nová přítelkyně. „Až kvůli ní jsem se přestal s partou scházet a pervitin úplně vypustil. Měl jsem štěstí. Dneska mi zůstalo jen kouření cigaret,“ dodává Tomáš.
Právě s cigaretami a alkoholem začínají školáci v Brně nejdříve. „Řada z nich si zapálí svou první cigaretu už mezi devíti a dvanácti lety. O dva roky později už mají za sebou zkušenost s alkoholem,“ uvedl Jiří Valnoha ze sdružení Podané ruce.

Podle něj právě alkohol a cigarety přivedou mladé lidi k marihuaně a dalším nelegálním drogám. „Většina z nich má zkušenost s marihuanou ještě dříve, než dostane občanku,“ míní Valnoha.

To potvrzuje i sedmnáctiletý Adam. „Marihuanu kouřím od čtrnácti. Není to návyková droga. Zapálím si jen s kamarády v hospodě nebo po škole. Kdybych chtěl, okamžitě s tím mohu přestat,“ tvrdí student brněnské střední školy.