Nejdůležitější maškarou je Bakchus. Toho líšeňského představuje Zbyněk Stejskal, který se štanglí salámů v ruce a buřty kolem krku sedí v káře tažené dalšími maškarami. „Letos jsem pánem masopustu. Moje maškara představuje boha zábavy. Ostatků se účastním už poněkolikáté, musím ale přiznat, že letos je trochu zima,“ říká.

Kromě Bakcha na sebe strhává pozornost dvoumetrová smrtka. „Maškary mají svoji symboliku, smrt například značí konec zimy. Nepostradatelnou maskou je medvěd. Má nejstarší tradici a je mu přisuzovaná magická síla. Ve své moci má úrodu a plodnost,“ vysvětluje ředitel líšeňského kulturního centra Roman Burian.

Jiří Snítil na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
Prostě Brno jede, usmívá se kapitán curlingové reprezentace Snítil

V masce vyrazil do průvodu i František Dobrovolný. „Jdu za falešnou nevěstu. Na průvody chodím už třetím rokem,“ líčí.

Kromě maškar jde v průvodu také krojovaná vesnická chasa. „Jsme z národopisného souboru Líšňáci. Ostatkové zábavy se účastníme od prvopočátků. Máme na ni ušité zimní kroje. Jsou podle historických vzorů z devatenáctého století. Chlapci nosí modré kabáty a děvčata černé,“ popisuje ředitel souboru Tomáš Klusák.

Mezi desítkami přihlížejících je Mirek Rozsypal. Líšeňských ostatků se účastní poprvé. „První dojmy jsou super. Líbí se mi vysoká účast a maškary jsou velice povedené, hlavní maska koně,“ pochvaluje.

Na náměstí Karla IV. se dají maškary společně s krojovanou chasou do tance. Po projevu Bakcha se do tancování zapojují i přihlížející. Maškary dále pokračují k líšeňskému zámku Belcredi. Večer je čeká ještě veselice a ostatková tancovačka.

PETR UHLÍŘ

Miroslava Topinková na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
U plátna fandili Vítkové, u curlingových drah stáli lidé fronty