I Brňané mohou letos poznat zapomenuté tradice masopustu. „Snažíme se tradici opět oživit a přivést ji zpět do města," řekla Eva Pánková, mluvčí Moravského zemského muzea, které událost podporuje.

Příští úterý od dvou hodin odpoledne zaplní náměstí Svobody už pošesté nejen krojovaní tanečníci. „Ve tři hodiny odpoledne zájemcům umělkyně nakreslí na obličej tradiční masky," popsal organizátor fašanku, starosta Slováckého souboru Šafrán, Ladislav Urbančík.

Ve čtyři hodiny odpoledne předá organizátorům jihomoravská radní pro kulturu Bohumila Beranová „práva" pořádání fašanků. „Pak až do tři čtvrtě na šest budou jednotlivé soubory tanečníků a muzikantů obcházet centrum města a předvádět své programy," popsal Urbančík.

Vystupovat budou v Paláci šlechtičen v ulici Kobližná, v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu a v turistickém a informačním centru v ulici Radniční. Jejich putování připomene tradiční průvody masek. „Nejčastěji fašančáři vyvolávali hospodáře, aby si šli zatancovat s maskou medvěda která byla symbolem plodnosti a hojnosti pro jejich hospodářství," popsal tradici Urbančík.

Fašank, masopust nebo karnevalové období trvalo v minulosti od Tří králů až do Popeleční středu, kterou začíná období Velikonoc. Vrchol oslav je podle tradice poslední večer před Popeleční středou. Ta se určuje podle prvního úplňku po Novém roce. „To se snažíme ctít. Proto je fašank v úterý, nikoliv v pátek nebo v sobotu, jak je tomu v dnešní době téměř na všech vesnicích," vysvětlil Urbančík.

I kvůli tomu, že se oslava koná ve všední den, se spousta folklórních souborů z Brna a okolí neúčastní. „Všichni to děláme ve volném čase. Když jsou členové souboru starší, už na zábavu ve volné dny nemají bohužel čas," vysvětlil Urbančík.

Výjimkou jsou mladší tanečníci z dětského národopisného souboru Brněnský Valášek. „Průvodu se zúčastní naši nejstarší členové, těm je od sedmnácti do dvaadvaceti let," řekla vedoucí souboru Alena Halašová.

Členové souboru v ulicích města zatančí a zazpívají. „Součástí skupiny jsou i naši muzikanti," dodala.

Ti předvedou i tradiční pohřbívání basy. Ta se o půlnoci před Popeleční středou pohřbila na znamení toho, že si na ni nikdo dalších několik týdnů nezahraje. Na brněnském Fašanku ji ale pohřbí už v šest hodin večer. „V minulých letech jsme ji pohřbívali na večerní zábavě, ta se letos ale nekoná," vysvětlil Urbančík.

Podle něj se až příliš mnoho účastníků posilovalo již během dne tradičním moravským nápojem a večer už byli příliš unavení. „Někteří na zábavu už ani nemohli dojít," řekl Urbančík.

Tradiční největší fašank je v obci Strání na Uherskohradišťsku. Tamními tradicemi se nechal inspirovat vojenský umělecký soubor Ondráš. „Naši tanečníci budou předvádět tanec zvaný podšablí, který připomíná tance se šavlemi," vysvětlila mluvčí souboru Gabriela Ševčíková.

Do průvodu by se měli zapojit pouze mužští tanečníci a muzikanti. „Zvažujeme ale, že se k nim přidají i naše děvčata převlečená do tradičních fašankových masek," dodala Ševčíková.

Záštitu nad fašankem kromě hejtmana jihomoravského kraje nebo primátora města přijal i starosta městské části Brno-střed Martin Landa. „Centrum moravské metropole by mělo žít kulturou a čím lepším ho naplnit než folklórem. Je to odkaz, o který je třeba pečovat," řekl Landa, který se na na fašanku chystá nasávat atmosféru lidové zábavy.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ