Sobota bude patřit moravskému uzenému. Od desáté hodiny ráno nabídnou stánky k ochutnání uzenářské speciality, tradiční dobroty i různé druhy street foodu. Degustace vína se uskuteční ve velkém vytápěném stanu, kde patnáct rodinných moravských vinařství představí své nápoje.

Letošní novinkou je soutěž O nejlepší domácí uzené, ve které deset amatérských uzenářů představí domácí výrobky. „Do soutěže se mohl přihlásit kdokoliv, kdo udí doma a nebojí se se svými výrobky pochlubit. Pokud někdo přihlášku propásl, muže se nyní do soutěže zapojit alespoň jako odborný hodnotitel,“ řekl jeden z organizátorů akce Pavel Pichler.

Soutěživé účastníky festivalu zaujme také klání v pojídání prasečích oušek na čas přímo v poledne.

Dobroty zpracované podle rodinných receptur představí osm uzenářských firem. Zasoutěží si o titul Krále uzenářů 2019. Mezi nimi bude i rodinná firma Moravské uzeniny z Velkých Němčic na Břeclavsku. „Nabídneme naše klobásy, maso z moravských a českých chovů. Pak tři druhy salámů, a různé pečené speciality,“ řekl ředitel řeznictví Lukáš Moucha.

V neděli program zpestří kuchařská show restaurace Červený mlýn z Tišnova. Chybět nebude ani pivo Grádo, které si na Červeném mlýně vaří sami v domácím minipivovaru.

MARIYA OSTRENKOVÁ