A zábavu si lidé v obci naplánovali už od rána. Hastrman s francouzskou královnou Marií Antonií jsou na náměstí před obecním úřadem v Moravanech jako první. Asi ve čtvrt na deset zelený mužík David Novohradský znepokojeně sleduje dešťové kapky a šedě vybarvenou oblohu. „Předpokládám, že se nás v maskách sejde tak padesát až šedesát," zůstává optimistický. Dodává, že oslava masopustu k Moravanům patří. Už tři roky od obnovení svátku považuje akci za tradici.

Perfektní podle vodníka je, že do masek se ochotně převlékají nejenom děti, ale i dospělí. „Já byl předloni za drákulu a loni za lišku. Kostým může být úplně jakýkoliv. Fantazii se meze nekladou," dodává Novohradský.

Na náměstí už jsou připravené stánky snad se vším, co k masopustu patří. Na pohádkové postavy, obludy i lidi bez kostýmů čeká ovarová polévka, guláš, uzeniny, koláče i čaj a svařené víno na zahřátí. Déšť evidentně většinu lidí neodradil. Náměstí se začíná plnit barvami kostýmů.

Jedna z matek uklidňuje malého syna vysvětlením, že opodál stojící postava v černém není opravdová smrtka, ale jen člověk v kostýmu. Dítě však dál trochu podezřívavě koulí očima. Kostým Roberta Dvořáčka je totiž vypracovaný do detailu. „Plášť mi ušila sestra. Zbytek jsem si dělal sám. Kosa je ze dřeva a z papíru," popisuje Smrťák. Dodává, že někdo kolem pobíhá bílá paní a motýl. Jeho dvě neteře.

Kolem desáté hodiny dopoledne se mezi stánky s občerstvením schází přibližně padesát masek. Průvod složený mimo jiné z Harryho Pottera, draka, koně nebo postavy z Hvězdných válek se chystá za zvuku trubek projít centrem Moravan. „Měla jít s námi i harmonikářka. Ta ale nějak není," stěžuje si jedna z organizátorů Lucie Stroblíková. Dodává, že musí improvizovat. „Harmonikářka nás vyšplouchla," pronáší vodník, který prochází kolem.

Průvodu ale bohatě stačí doprovod dvou trubek, které se s ním vydávají na cestu. Mírný déšť stále neustává, ale Shrek a ostatní vypadají, že jsou vůči mokru imunní. „Plánovali jsme původně po cestě více zastávek, ale například starostka onemocněla. V posledních dnech nemoci trápí stále více lidí. Nás to ale nezastaví," tvrdí Stroblíková, když se průvod zastavuje kvůli návštěvě a pozdravení u domu starousedlíků.

Dospělí mezitím vzali děti do kola a tancují při zpěvu lidových písniček. Mezi členy průvodu prochází žena a nabízí občerstvení. Pár účastníků láká více než medovník a různé druhy pečiva kořalka, kterou nabízí muž procházející průvodem.

Po pár desítkách minut následuje druhá zastávka průvodu. Tentokrát u místní samoobsluhy. Ti vytrvalejší se opět dávají do tance. Hastrman si stěžuje na déšť. „Nesnáším vodu," říká z legrace David Novohradský v obleku vodníka. V té chvíli ještě neví, že jeho přání se zanedlouho splní a odpolední masopustní zábava bude o poznání méně mokrá než ta dopolední.

Kolem jedenácté hodiny dopoledne se průvod vrací zpátky na náměstí. Tam už stánkaře zaměstnávají desítky dalších lidí. Dospělí míří pro občerstvení, zatímco většina dětí zvědavě pozoruje ukázku bourání prasete. „Já chci nohu," ozve se z davu a po několika vteřinách drží asi desetiletý chlapec v ruce nohu prasete.

Přibližně v jednu hodinu odpoledne se místní rozcházejí. Dospělí ale ví, že ne na dlouho. „Program bude pokračovat v sedm hodin večer. Karneval pro dospělé nabídne bohatou tombolu a zábavu až do rána," těší se Helena Kadlečíková.

Masopust pro ni znamená především stmelování lidí, co se do Moravan přistěhovali i těch, kteří tam žijí od narození. „Jde o tanec, zábavu a návrat do dětství," říká Kadlečíková.