Pokud čtyřleté dítě zůstane zavřené v třicetistupňových vedrech v autě pouhých deset minut, odnese to zdravotními následky.

„Dětský organismus obsahuje daleko větší procento vody než tělo dospělého člověka. Děti jsou proto daleko citlivější na okolní teplotu a náchylnější k přehřátí. V autech je při velkých vedrech i sedmdesát stupňů Celsia. Dětský organismus v takovém prostředí nesmírně rychle kolabuje," vysvětlil přednosta pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno Zdeněk Doležel. Dodal, že prakticky vůbec nic nevyřeší v takové situaci ani pootevřené okénko.

K případům, kdy lidé v autě nechají své dítě, často vyjíždějí brněnští strážníci. Většinou je na nebezpečí upozorní kolemjdoucí. „Poslední podobnou záležitost jsme řešili před dvěma týdny. Šestileté dívky plačící v autě zaparkovaném v Křídlovické ulici v Brně si tehdy všimla procházející žena. Na místo pro jistotu přijeli i záchranáři, aby zkontrolovali zdravotní stav dítěte," informovala mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Plačící dívku nakonec zasahující hlídka vytáhla z auta otevřeným oknem. Svědek strážníkům řekl, že dítě bylo v autě samo už hodinu. „Přivolaný lékař dívku vyšetřil. Převoz do nemocnice podle něj naštěstí nebyl nutný," doplnila mluvčí strážníků. Šestatřicetiletá matka měla v tomto případě štěstí, že venku nebylo příliš horko.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová si myslí, že by rodiče neměli nechávat děti v autě vůbec. „Existují i jiná rizika než přehřátí. Nehlídané dítě může například něco nebezpečného sníst. Malé děti jsou navíc vyděšené a brečí," poznamenala Zuchová.

Dodala, že záchranáři se s případy dětí zavřených v autě příliš často nesetkávají. „Většinou se jedná o situaci, kdy si rodiče třeba zabouchnou v autě klíče a nemohou se k dítěti dostat. Řešení takové situace obvykle netrvá příliš dlouho," sdělila mluvčí záchranářů.

Podobný názor jako Zuchová má Zdenka Fialová ze Zastávky u Brna. Matka dvouletého syna tvrdí, že by své dítě na parkovišti nikdy nenechala. „Nebezpečí je tam moc. Taky by mi třeba mohl auto i se synem někdo ukrást. Přehřátí je ale v těchto měsících asi to největší riziko. Když to není nutné, neberu syna do auta ve velkých vedrech vůbec," svěřila se Fialová.

Nebezpečí při delším pobytu v rozpáleném autě hrozí i zvířatům. „Psi nemají potní žlázy a ochlazují se dechem. Je nebezpečné nechat psa ve vyhřátém voze, i když jde člověk třeba jen nakupovat," vysvětlil Michal Crha z Kliniky chorob psů a koček Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Podle něj by se měli lidé se psy v případě velkého horka vyhnout i dlouhému cestování.

Jak dlouho pes ve vyhřátém autě vydrží, nelze podle Crhy přesně říct. „Záleží na plemeni. Nebezpečný ale může pobyt být už v případě desítek minut. Na kliniku se k nám potom dostávají psi, kteří už jsou třeba v bezvědomí. Kvůli selhání dýchání a organismu v důsledku přehřátí může zvíře samozřejmě i uhynout," upozornil Crha.

Mezi psy, kteří teplo snáší velice špatně, patří například buldok. „Tato rasa má problém v případě vedra i při venkovních procházkách," konstatoval Crha. Dodal, že další potíže způsobuje fakt, že některé rasy jsou přešlechtěné.