Máte děti? A manžela? Otázky, které zaměstnavatelé nemají pokládat, ale přesto je odpověď zajímá. Sehnat rozumně placenou práci a zvládnout výchovu dětí je největší starostí rodičů, kteří zůstali bez partnera. Na alarmující situaci ve společnosti upozorňuje divadelní projekt Samodiva. Bez obalu ukazuje, jak stávající společenský systém matky samoživitelky diskriminuje, a účastí na divadelní inscenaci jim také pomáhá postavit se na vlastní nohy.Do projektu Samodiva se totiž zapojilo deset nezaměstnaných matek samoživitelek. Od dubna do září letošního roku získaly smlouvu a pracovaly jako herečky. „Inscenace Samodiva je svébytnou výpovědí o životní situaci této neprávem přehlížené skupiny," uvedla režisérka inscenace Janka Ryšánek Schmiedtová.

Problém se zákony

I když se rodičům práci najít podaří, nemají vyhráno. Problém nastává v okamžiku, když dítě onemocní a nemá se o něj kdo postarat. „Mám sice nárok vzít si v takovém případě na určitý počet dní volno, i když mi ho nikdo nezaplatí. Přesto mě zaměstnavatel nutí, abych si místo toho vzala dovolenou," popsala svou zkušenost osmadvacetiletá Kateřina z Brna, která si nepřeje zveřejnit celé jméno.

Samoživitelé upozorňují i na další problémy. „V zákonech jsou někdy trhliny a vymáhat alimenty je pak nereálné," postěžovala si osmatřicetiletá Jana Pelantová z Jihlavy, která se sama stará o nezletilé dítě. Rodiče upozorňují také na neustálé protahování sporů.

Problémům s vymáháním alimentů však pomáhá od začátku roku nový zákon. Soudní exekutoři mohou zabavit řidičský průkaz každému, kdo neplatí výživné svému neplnoletému dítěti tak, jak určil soud. „Opatření je efektivní. Uplatňuje se v řízeních, kde dlužník například pracoval na černo a nebylo možné dohledat žádný jeho majetek, přitom bylo zřejmé, že jej má," popsal princip opatření prezident Exekutorské komory České republiky Jiří Prošek. Dodal, že ve většině případů dlužník ihned kontaktoval příslušný exekutorský úřad a snažil se o sjednání splátkového kalendáře. „Velká část z nich dokonce zaplatila částku v plné výši," upozornil Prošek. Dodal, že průkaz ale nemůže soud odebrat tomu, kdo jej potřebuje pro výkon povolání.

Rodiče, kteří vymáhají výživné na své děti, se mohou obrátit na bezplatnou poradnu Exekutorské komory.

Chybí vzor

Podle brněnského psychoterapeuta Aleše Aujezkého odnáší život v neúplné rodině dítě i rodič. „Je to náročné zejména pro ženy, u kterých kvůli tomu není naplněna základní životní potřeba prožívat partnerský život s mužem. Všechny starosti spočívají jenom na ní. Nemá si kdy odpočinout nebo s kým sdílet starosti," vysvětlil Aujezký. Dítě zase nemá v rodině vzor chování druhého pohlaví. „V dospělosti pak jen těžko hledá partnera," dodal.

Pokud se rodič ocitne v tísnivé situaci, existují sociální zařízení, kam může přijít. Například v Brně je několik domovů pro matky s dětmi, ubytovna pro přechodný pobyt, azylový dům či krizové centrum. „Neúplným rodinám pomáhá také Centrum pro rodinu a sociální péči v Josefské ulici," podotkla Soňa Haluzová z brněnského magistrátu. Jihomoravský kraj zase nabízí možnost zapojení do projektu Rodinných pasů nebo různých forem hlídání dětí.

Kolik je na jižní Moravě a Vysočině samoživitelů, nelze podle statistiků zjistit. Z posledního sčítání lidu z roku 2011 je možné určit pouze počet neúplných rodin. Alespoň jedno nezletilé dítě vyrůstá ve třiceti tisících domácnostech v Jihomoravském kraji a dvanácti tisících v Kraji Vysočina.

Na úřad práce se samoživitel často nedostane. Pokud pracuje na dohody a má tedy nějaký příjem, odmítnou ho. „Problémem je ale ekonomická situace v naší zemi, která je pro tyto lidi bohužel nepříznivá," dodal ředitel jihlavské pobočky úřadu práce Jiří Hrdlička.

Inscenace Samodiva aneb divadelní blues pro sólo matky.

JANA VONDROVÁ, INGRID BALCÁRKOVÁ