V češtině si studenti z jižní Moravy oproti loňsku pohoršili. Loni jejich neúspěšnost nepřesáhla šest procent, letos to bylo 6,4 procenta. Oproti průměru si však stále vedli o desetinu lépe. „Češtinu u nás neudělal pouze jeden student, a to proto, že je ze Sýrie. Nebyly to těžké otázky. Medializovaná úloha, při které žáci doplňovali k příjmení Iškariotský jméno Jidáš, nás sice trochu zaskočila, ale k všeobecnému přehledu studenta patří," shrnul například zástupce ředitele na gymnáziu na třídě Kapitána Jaroše Pavel Boucník.

Problém jim nedělaly ani nově zavedené otevřené otázky. „Nechtěli jsme, aby se jen něco učili nazpaměť nebo v testech tipovali. Proto třeba museli do volných polí doplňovat vlastní odpovědi," zdůvodnil mluvčí Cermatu Jan Pohanka.

Podle Boucníka by si proto naopak většina maturitních testů zasloužila ztížit, protože byly pro gymnazisty až moc jednoduché a žádný žák se tak na hranici propadnutí neocitl.

Naopak matematika potrápila zejména nástavby. Jejich neúspěšnost v republice přesáhla šedesát procent. „Na rozdíl od češtiny s ní naši žáci měli velký problém. Neumí základní znalosti ze základních škol, jako třeba počítání se zlomky. Základní školy se určitě musí zamyslet, jakým způsobem tuto látku ve školách učí," podotkl ředitel střední školy v brněnské Trnkově ulici Roman Moliš. Na škole se k maturitě přihlásily dvě třetiny žáků a sedmačtyřicet procent z ní neuspělo.

S matematikou se letos trápila i devatenáctiletá Martina Skoupá. „Myslím, že Cermat měl test sestavit jednodušeji. Měla jsem opravdu velký problém splnit zadaný časový limit," myslí si studentka.

I v matematice však byli Jihomoravané téměř o jedno procento lepší, neúspěšnost v republice dosáhla čtyřiadvaceti procent.

Podle Pohanky je správné, že se gymnázia, jejichž neússpěšnost v matematice se vyšplhala na tři a půl procenta, umístila o tolik lépe než nástavby. „U žádných maturit přece není stejný vzorek žáků. Na školách není jen jeden obor. Je otázka, jestli by se třeba maturita z matematiky měla konat i na odborných školách, to ale necháváme na rozhodnutí ministerstva školství," uzavřel mluvčí.

I v angličtině si Jihomoravané letos vedli nadprůměrně. Jejich neúspěšnost nedosáhla ani šesti procent, celorepublikový průměr je 6,3 procenta.

Maturitu žáci skládají z češtiny a vybírají si taky mezi cizím jazykem a matematikou. Ještě je v tomto týdnu čekají ústní zkoušky. Definitivní výsledky písemné části maturit bude mít Cermat k dispozici na začátku července.