Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC bude, ale musíme jej pozměnit. Tak minulý týden ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v Brně rozptyloval spekulace o ohrožení projektu. Američané z kliniky Mayo, která se má na ICRC podílet, však o Julínkových záměrech vůbec netuší. Dokonce ani neví, že příprava v areálu svatoanenské nemocnice nabrala roční zpoždění.

„Ministerstvo uzavřelo s Mayo Clinic mezinárodní dohodu, teď ji změnilo, aniž by Američanům cokoliv řeklo. To mohlo poškodit důvěryhodnost České republiky pro mezinárodní vědeckou spolupráci,“ řekl brněnskému Deníku Rovnost jeden z iniciátorů projektu Tomáš Kára.
A dodal, že chce ministrovi napsat otevřený dopis jménem všech sedmi brněnských lékařů, klikněte zdekteří na klinice Mayo nyní v americkém Rochesteru. „Situaci považujeme za vážnou a v některých ohledech až za kritickou,“ shrnul názor skupiny Kára.

Minulý týden však Julínek před novináři tvrdil, že americká strana o změnách v koncepci projektu ví. „Už před nějakou dobou jsme je informovali. Koncem listopadu by navíc do Rochestru měla přijet ředitelka svatoanenské nemocnice Vladimíra Danihelková,“ řekl Julínek.
Včera se už ministerstvo vyjadřovalo opatrněji. „Nemůžu teď říct z hlavy, jestli o změnách Američané vědí. Vím, že byla dohodnuta telekonference. Jak to dopadlo, to vám neřeknu,“ sdělil včera mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Nejasnosti panují i na magistrátu v Brně. „Ministerstvo město neinformuje o svých krocích. Je to smutné. Doufáme, že projekt nakonec dopadne dobře,“ uvedla náměstkyně primátora Barbora Javorová. Projekt nyní nezávisle na sobě chystají dva týmy. První vedený Károu přímo v Rochesteru. A druhý jmenovaný Julínkem. Jeho složení bylo do minulého týdne tajné.

více v úterním vydání deníku Rovnost