S nápadem přišlo sdružení Kulturou proti chátrání. Chce využít prostory pod vlakovými kolejemi a přeměnit je v neziskové kulturní centrum. „Radním jsme odevzdali žádost, aby nám brownfield pronajali za symbolickou částku. Pak ho opravíme," informovala členka sdružení Martina Dobrovolná.

V brownfieldu, tedy nevyužívané či přímo zanedbané nemovitosti, už před rokem sdružení pořádalo happening, aby na prostor Brňany upozornilo. „Podobnou akci máme v plánu i letos. Čekáme také na rozhodnutí rady, které ale pravděpodobně zjistíme až po komunálních volbách," doplnila Dobrovolná.

Oprava nevyužívaných budov si podle ní vyžádá půl milionu až osm set tisíc korun. Zaplatit je chtějí z grantů a členských příspěvků. „Nejdůležitější je zavést přípojky vody a opravit elektrické rozvody. Statika budov je naštěstí v pořádku," dodala Dobrovolná.

Záměr zachovat charakter místa vítá architekt Ondřej Chybík. „Město by s vlastními pozemky mělo samozřejmě nakládat tak, aby se mu to ekonomicky vyplatilo. Brownfieldy jsou ale historie města a není dobré budovy strhnout a nechat investory, aby na nich stavěli třeba nové kanceláře," mínil Chybík.

Opačný názor má náměstek primátora Robert Kotzian. „Brownfieldy musíme spíš zužitkovat a tedy nabízet investorům. Konkrétně oblast v okolí Vlhké ulice je třeba rozvíjet," podotkl Kotzian.

S výstavbou nových a zpravidla výškových budov nesouhlasí další člen sdružení Jan Šerek. „Po období dlouhého chátrání majitelé brownfieldy obvykle prodají soukromému investorovi, který postaví drahé obchody, kanceláře či luxusní byty. Nová výstavba ale není obvykle nijak propojená se sousedstvím a představuje pro původní obyvatele spíš nepříjemnost," zdůraznil Šerek.

Další brownfield, který Brno vlastní, je bývalá káznice na rohu Bratislavské a Soudní ulice. Má tam vyrůst kreativní centrum s takzvaným inkubátorem pro začínající podnikatele, tedy poradenským střediskem. „Nyní připravujeme balíčky pro možné investory," řekla organizátorka projektu Tereza Chrástová z kanceláře strategie města brněnského magistrátu.

Poblíž Vlhké ulice se nachází víc nevyužitých areálů. Například bývalá textilní továrna Vlněna, kde se nyní koná výstava preparovaných těl Bodies Revealed. Developerská firma CTP, které areál patří, chce v příštích letech většinu budov zbourat a postavit místo nich kanceláře, byty, studia nebo restaurace. Kdy domy zdemoluje, to zatím neví. „Čekáme, až bude vhodné nabídnout firmám nové prostory pro kanceláře," uvedl už dřív regionální šéf firmy Tomáš Budař.

Takřka naproti Vlněně zase stojí nákupní centrum Galerie Vaňkovka. I to vzniklo na místě původní továrny, ze které po letech chátrání nechalo město z dalšího nevyužívaného brownfieldu postavit obrovské centrum zejména pro obchody a kanceláře, ale i galerie.

TOMÁŠ KREMR