Prostory kolem kostela a místního muzea zaplnily stánky s medovými výrobky. Kromě perníčků a tradičních druhů medu, si mohli lidé koupit i medové pivo nebo voskové svíčky. „Každý rok spotřebujeme asi dvacet kilo medu. Byl by hřích, kdybychom se tu dnes nepřijeli podívat,“ svěřil se například Miroslav Mráček ze Slatiny. Do Šlapanic přijel z celou rodinou. A nejvíce je zaujalo zdejší muzeum. To totiž také ožilo medem. Včelařský odborník Eduard Flodr tady návštěvníkům ukazoval, jak vypadá nejstarší medomet, ze kterého lidé med získávali. „Je z roku 1898. Ta technologie je stále stejná, jen dnes už je v tom více elektroniky,“ uvedl Flodr.

Kromě něj se ale na malém náměstí sešlo bezpočet včelařů. „Přemýšleli jsme, jestli máme jet na medové slavnosti nebo jestli máme zůstat u včel, když je tak pěkně, “ svěřila se Eva Grunová z rodinného včelařství z Petrovic u Moravského Krumlova. Ve svém stánku lidem předváděla, jak se plásty medu od včel získávají. „Lidé by měli o medu vědět co nejvíc. Pak teprve zjistí, že je mnohem lepší koupit si ho ve včelařstvích, než v hypermarketech,“ myslí si Grunová.

Nejvíce na odbyt šly ale ve Šlapanicích medové pochoutky z perníku. Stejně jako u stánku manželů Hanouskových, kteří perníky pečou a zdobí nejméně pětatřicet let. „Pečeme celý rok. V zimě chaloupky zasypané sněhem, o velikonocích košíky s vajíčky. Všechno z perníku. Já válím těsto, manželka zdobí,“ směje se Libor Hanousek.

V neděli poprvé své perníky prodává pod širým nebem a je spokojený. „Máme krásné počasí, lidé chodí. Jen kdybych věděl, že se bude tolik prodávat černý lesní med, hned bych ho přivezl více,“ míní Hanousek, který se také věnuje včelařině. „Doma máme sto třicet včelstev, o které se staráme. Máme zkrátka takovou voňavou profesi,“ libuje si Hanousek. Pro nejmenší si Šlapaničtí připravili perníkovou dílnu. V ní si mohou děti nazdobit perníček podle vlastní fantazie. „Je příjemné, že se myslí i na děti. Holky si to tu náramně užívají,“ pochvaluje si Iva Němčanská z Brněnských Obřan. Její dcery si dnes ze Šlapanic odnesou vlastnoručně nazdobená perníková srdce a kytičky.