„Bude v zájmu naší země, abychom učinili taková opatření, která by umožnila zadržet co nejvíce vody v krajině tak, aby nevysychala," uvedl Sobotka (ČSSD).

Podle něj bude nutné častému suchu přizpůsobit struktury zemědělské výroby, což se týká zejména Jihomoravského kraje, kde sucho bylo v posledních letech poměrně často.

„Vláda bude muset nastavit politiku, jež by vedla k podpoře takových forem zemědělství, které by byly schopny se přizpůsobit změnám klimatu," řekl premiér.

Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině. Materiál, který společně předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí, počítá se vznikem koncepce státu pro boj s úbytky vody. Bude ale vznikat ještě dva roky.

Podle Sobotky je nová koncepce jen začátek. Jakmile bude schválena, musí podle něj nastoupit konkrétní kroky. Stavět by se měla malá vodní díla v podobě rybníků, mokřadů. „Nechystáme se stavět velké přehrady. Budeme hledat možnosti jak přispět k tomu, aby krajina neztrácela absorpční schopnost a abychom byli schopni vodu v ČR udržet," uvedl Sobotka.

Loni v lednu notifikovala Evropská komise dotační program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 finanční pomoc poškozeným zemědělcům. Stát může vyplatit až 12,25 miliardy korun. U případných mimořádných událostí a přírodních pohrom by mělo jít až o proplacení všech ztrát, u povětrnostních jevů o proplacení 80 procent. Po mimořádné události musí o spuštění programu rozhodnout vláda.

Letošní sucho způsobilo úbytek vody v řekách i úbytek podzemních vod. Podle aktuální zprávy Českého hydrometeorolo­gického ústavu je v 30 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho. Meteorologové očekávají, že i v dalších dnech bude podzemních vod ubývat.

Premiér Sobotka navštívil lom v Mokré. V helmě sledoval odstřel kamene

Mokrá /FOTOGALERIE/ – Cementárnu a lom v Mokré na Brněnsku navštívil v úterý při své jednodenní návštěvě rodného kraje předseda vlády Bohuslav Sobotka. Jednal s odboráři a zúčastnil se řízeného odstřelu kamene v lomu.

Sobotka se zajímal o chod podniku Českomoravský cement a měl také konkrétní dotazy na stáří nákladních aut v lomu nebo jejich spotřebu. Firmě se podle něj daří. „Jsem rád, že podnik signalizuje, že došlo k oživení na trhu českého stavebnictví. Dá se proto očekávat, že i tato společnost dosáhne vyššího obratu i zisků. Tím odvede i vyšší příspěvky do státního rozpočtu," vysvětlil Sobotka.

Vyzdvihl velké investice podniku do životního prostředí. „V posledních dvaceti letech tady v Mokré investovali několik miliard korun zejména do zlepšení stavu ovzduší. Navíc je to firma, která se stará o své zaměstnance. Zvyšují se platy, a proto je třeba společnost ocenit i ze sociálního hlediska," prohlásil předseda vlády.

Po návštěvě Brněnska premiér za doprovodu ochranky odjel na Blanensko, kde se zajímal o sociální služby. Na programu má návštěvu blanenského Domova Olga, Kunštátu, Letovic a s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem také boskovické nemocnice.