Důvodem změny je i snaha reagovat na aktuální vývoj v pravidlech silničního provozu. Řidiči se proto musí připravit na změny. „Značka chodci bude například upozorňovat na zvýšený pohyb chodců. Změny nastávají také u značky zvěř. Momentálně existuje jen symbol krávy, který značí obecně dobytek. Jelen zase upozorňuje na pohyb lesní zvěře. Nově bude možné na značku umístit třeba obrázek obojživelníka či koně. Označí zónu, kde zvěř migruje přes silnici," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Právě značku s obrázkem obojživelníka vítají lidé z Ekologického institutu Veronica. „Značka by byla samozřejmě sezonní, je zbytečné, aby stála u silnic třeba v zimě. Určitě je potřeba, aby byla například u Žebětínského rybníka v Brně. Tam je sice pro žáby podchod, ale některé stejně volí tu nebezpečnější cestu," sdělil Vlašín. Pro zvětšení klikněte.

Mezi další rizikové oblasti zařadil Mušlov v Mikulově na Břeclavsku a okolí křtinského arboreta na Blanensku. „Lidé místem alespoň nebudou jezdit tak rychle a zachrání se tím stovky žab," poukázal ekolog.

Podle jihomoravského koordinátora Besipu Pavla Čížka mají všechny značky opodstatnění. „Pokud je potřeba něco zdůraznit, tak je značka na místě. Jde o bezpečnost, aby lidé věděli, že si na něco musejí dávat pozor. A tyto symboly jsou lehce rozeznatelné," sdělil Čížek.

Ne všichni však nové značení vítají. Nesouhlasí s nimi například Brňan Antonín Horák. „Nemyslím si, že je dobré, aby se na značku mohlo dát téměř cokoliv. Například upozornění na lidi, kteří jedou na vozítku segway nebo na kolečkových bruslích, mi přijde zbytečné. Tolik jich na tom nejezdí, aby to muselo mít vlastní značku," tvrdí.

Zimní spánek?

Kdy však nové značky na území kraje přibudou, není stále jasné. „Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje předpokládá, že ve spolupráci s Krajskou správou a údržbou silnic Kraje Vysočina uspořádá příští rok na jaře seminář, který se bude problematikou dopravního značení zabývat," uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Zdeněk Pavlík.

Vyhláška souvisí s připravovanou změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kromě jiného začleňuje síť rychlostních silnic do kategorie dálnic druhé třídy a na části silnic prvních tříd umožňuje řidičům zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na 110 kilometrů v hodině.

Neusar považuje novou vyhlášku za přehlednější. „Původně byla rozdělena na samostatnou textovou a obrazovou část. Nově je v příloze značka i s krátkým popisem jejího významu," uvedl mluvčí ministerstva dopravy.