Nákup řešili zastupitelé města poté, co stejnou nabídku odmítli představitelé kraje. „Předkupní právo je omezeno na třicet dnů. Obdrželi jsme takzvaný Letter of Intent, kde nám společnost P&O odkup akcií nabízí za stejnou částku jako kraji, tedy 21,5 milionu eur. Nabídka je časově omezená do pátého listopadu,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Ačkoliv zastupitelé hlasovali pouze o záměru, vyjádřila část opozice obavy ohledně podmínek případného nákupu. „Doufám, že nedojde ke změně ve strategickém majetku společnosti. To znamená, abychom část firmy kupovali ve stejném stavu v jakém byla ke konci září,“ dodal bývalý primátor a současný opoziční zastupitel za hnutí ANO Petr Vokřál.

V krizových situacích Brňanům pomůžou čtyři nové byty
Brno má čtyři nové krizové byty za osm milionů. Pomohou lidem v nouzi

Rozhodnutí kritizuje například spolek Brno+. „Technologický park není infrastrukturní firma, je to běžné podnikání. Výsledkem bude město o více než půlmiliardy chudší, aniž by získalo něco, co je pro jeho správu nezbytné. Namísto utrácení stovek milionů korun za nepotřebné akcie Technologického parku vyzýváme vedení města, aby se zabývalo možnostmi odkupu francouzského podílu v Brněnských vodárnách a kanalizacích. Pokud město potřebuje nějaké akcie, jsou to tyto. Voda je pro Brňany životně důležitá. Pozemky pro podnikání ne,“ uvedl předseda spolku Robert Kotzian.

Nyní budou radní města vyjednávat konkrétní podmínky případné kupní smlouvy. O kroku definitivně rozhodnou brněnští zastupitelé pátého listopadu.