Cestovat vlakem do centra Brna přímo z letiště? O spojení, které nemá ani Praha, v současnosti uvažuje brněnský magistrát. V nejbližší době si chce nechat vypracovat studii, zda je možné využít stávající nákladní vlečku u letiště i pro dopravu cestujících.

„Zlepšilo by to současnou dopravní situaci letiště, kam zajíždí pouze jedna autobusová linka. Studie napoví, zda je možné postavit novou vlakovou zastávku přímo u letiště na stávající trati pro nákladní dopravu," sdělil Brněnskému deníku Rovnost náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Podle ředitele letiště Tomáše Plačka je prozatím zastávka zbytečná. „Je dobré, pokud s jejím vznikem počítá územní plán. K tomu, aby přinesla větší komfort, bychom ale museli odbavovat několikanásobně víc cestujících. Stávající doprava plně dostačuje," sdělil Plaček.

Spojení hromadnou dopravou s letištěm zajišťuje brněnský dopravní podnik. „Reagujeme na aktuální situaci. Například při sezonních charterových letech operativně posilujeme autobusové linky," sdělila mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Železniční síť v Brně.

Město se zastávkou počítá pouze v případě výstavby nového hlavního vlakového nádraží v odsunuté poloze. To však v nejbližších letech nevznikne. „Propojení s tím současným není možné. Vlaky by musely zajíždět do Židenic a veškerá efektivita by se tak ztratila. To, zda se přímé propojení s hlavním nádražím vyplatí, ukáže však až případná studie. Návrh na vypsání zakázky na její zpracování ale ještě neschvalovali ani brněnští radní," upozornil Kotzian.

Vedení města včera zatím rozhodlo o vypracování studie pro vlakovou zastávku poblíž rostoucího obchodního a kancelářského centra v Heršpické ulici. Dopravní obslužnost této lokality měla původně zajistit tramvajová trať. Na ni však magistrát nemá peníze a vlaková zastávka je podle něj levnější řešení.

S novou železniční stanicí počítá i společnost Kordis zajišťující dopravu na jižní Moravě. „Zatím nelze říct, kdy vznikne. Stávající autobusy ale na obsluhu místa nestačí," uvedl ředitel společnosti Jiří Horský.

Brno plánuje i další železniční zastávky. Už za dva roky lidé využijí stanici ve Starém Lískovci. „Vznikne při rekonstrukci trati do Zastávky u Brna. Vyroste tam terminál s možností přestupu na trolejbusy k univerzitnímu kampusu a bohunické nemocnici. Ulehčí se tím dopravě z centra města," poznamenal Horský.

Další zastávka by mohla vzniknout u průmyslové zóny Černovické terasy v brněnské Slatině.