„Je to od města pozitivní krok, doufám, že taková spolupráce bude pokračovat,“ řekl ředitel zoo Martin Hovorka. Rekonstrukce je naplánována na dvě etapy. V té první, jenž má být hotova do konce tohoto roku, bude upraven vnitřní prostor pavilonu. Například dojde k částečnému sloučení návštěvnické chodby s ubikací primátů, čímž dostanou zvířata více prostoru. Také mříže budou vyměněny za bezpečnostní skla. Druhá část prací počítá s výstavbou druhého venkovního výběhu. Ten bude co nejvěrněji simulovat přirozené prostředí opic.

„Nejnáročnější na celé akci ale bude samotný přesun šimpanzů, bude to pro ně velký stres. Někteří už jsou hodně staří, jedné samici je, tuším, čtyřicet let,“ popsal Hovorka nejobtížnější část přestaveb. Ty skončí v roce 2011. Zoologická zahrada se bude podílet čtyřmi miliony korun.

Nové přírůstky

Po loňském roce, kdy se ošetřovatelé přírůstku nedočkali, se jedné z bizoních samic přesně před týdnem narodilo tele. Malý bizon tak rozšířil stádo pěti krav a jednoho býka.

Naději na potomka má i brněnská dvojice polárních medvědů Umca a Cora. „Kromě býčka je šance, že se v listopadu dočkáme i medvíděte. Včera se totiž Umca s Corou spářili,“ sdělil ředitel. Dodal ale, že není jisté, zda už medvědici neskončil plodný cyklus.

Případné mládě by se stalo sourozencem medvíďat Billa a Toma, kteří už ale v Brně nejsou. Bill, jehož fotografii přinesl minulý týden na titulní straně Brněnský deník Rovnost, je v německém Gelsenkirchenu. Stejně jako Tom se pomalu seznamuje se svou novou družkou. Tom je od února v pražské zoo. Včera ráno se ve výběhu poprvé setkal se samicí Bertou. Podle mluvčího Zoo Praha Víta Kahle kolem sebe medvědi opatrně chodili, a až na občasné bručení byli klidní. Do týdne by tak mohli být spolu nastálo.

S postupným oteplováním počasí se dostávají ven z pavilonů i žirafy, které byly přes zimu zavřené v teple. „Jakmile je takových deset stupňů Celsia, pouštíme je se proběhnout,“ uvedl mluvčí zahrady Pavel Hrazdíra. Návštěvníci by tedy tento víkend při vyšších teplotách mohli vidět i žirafy. Od března je navíc o hodinu prodloužená otevírací doba. Další hodina pak přibude v dubnu. (oz)