Na netradiční zážitek pro milovníky zmrzlin se zaměřují třeba v podniku Praha v Brně v Husově ulici. „Chceme mít zábavnou nabídku, a tak se nebojíme smíchat ovoce třeba s alkoholem,“ uvedla nanukářka Klára Eliášová. Dodala, že alkoholové kombinace lidé nejvíce kupují při obzvlášť teplých večerech.

Příchutě zmrzlin vybírají podle toho, co za ovoce zrovna dozrává. Nabídka je tak ovlivněná ročním obdobím. „Díky tomu máme po celý rok jinou nabídku. Když se k nám host vrátí, najde novou kombinaci chutí,“ vysvětlila Eliášová. Do konce léta lidé v podniku koupí třeba malinovou zmrzlinu s čokoládou nebo borůvkovou s kokosem.

Chuťové pohárky netradičním způsobem lidé potěší i ve zmrzlinárně Diana nedaleko České ulice. „Klasiku jako vanilku, oříšek nebo jahody vůbec nemáme. Lidé u nás najdou příchutě jako višeň ve smetaně nebo karamel,“ konstatovala provozní Petra Mikolášová. Letošní novinkou je čokoládová zmrzlina s mandlemi.

Zmrzlinové trendy v Brně:
• Netradiční příchutě: ovoce s alkoholem, borůvky s kokosem či třeba pečený banán s praženým oříškem
• Novinky: quella - zmrzlina z čerstvého mléka s vrstvou čokolády, čokoládová zmrzlina s mandlemi a další

Nejvíce si zákazníci podle Mikolášové kupují sorbety. Na tento dezert vyrobený smícháním ovoce s ledem a cukrem s oblibou chodí i Klára Vrťolová. „Mám je moc ráda, nejlepší sorbety mají v Aidě v Orlí ulici,“ řekla.

Ovocné sorbety jsou oblíbené i podle Dominika Bílka, který v kavárně Aida obsluhuje. „Nejoblíbenější je jahodový, ale lidé si rádi dávají třeba smetanový nebo višňový,“ prozradil.

Za své největší lákadlo v Aidě považují zmrzlinu se slaným karamelem. „Lidi na ni chodí nejraději a dávají si třeba i pět kopečků,“ doplnil Bílek. Novinkou v letošní nabídce je zmrzlina quella, kterou zaměstnanci ručně vyrábějí z čerstvého mléka.

Právě na čerstvosti si zakládají ve zmrzlinárně Ještě jednu v Králově Poli. Zaměstnanci zmrzlinu připravují vždy večer. Dodělají ji až těsně před začátkem prodeje. „Každý den máme v nabídce šest jiných druhů zmrzlin. Dvě příchutí ovocné, dvě krémové a stejný počet oříškových,“ řekl za podnik Jakub Gavor.

Zaměstnanci Ještě jednu vyrábějí i vlastní kornouty. To mimo jiné ocenil herec Lukáš Hejlík ve své Gastromapě. „Domácí kornoutek je polovinou výsledku,“ napsal na sociální síti.


PATRIK ŠVEC