Město připravuje zavedení tísňové péče. „Chceme snížit zdravotní i bezpečnostní rizika u starších lidí při mimořádných situacích," vysvětlil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Závažnost situace a další postup vyhodnotí služba na dispečinku.

Dispečink bude sídlit v domově důchodců v ulici Tábor. „Bude potřeba udělat několik stavebních úprav v šestém patře a přepravit tam digitální technologie," poznamenal Žára. Město za linku zaplatí deset milionů korun.

Tísňová linka bude fungovat jako profesionální asistenční služba se čtyřiadvaceti­hodinovým provozem sedm dní v týdnu. „Služba vyhodnotí situaci a zvolí nejvhodnější formu pomoci. Může kontaktovat příbuzné, poradit volajícímu nebo zprostředkovat pomoc policie, záchranářů či hasičů. Případně zavolá specializované havarijní služby, jako jsou plynaři nebo elektrikáři," vyjmenoval mluvčí.

Kontrolu pro důchodce nebo postižené nabízí i brněnští strážníci. „Důchodce má na zápěstí tlačítko. Když se něco stane, tak ho zmáčkne. Na dispečinku máme uložené informace o tom člověku, takže hned víme, o koho se jedná a okamžitě zjišťujeme, co se děje," popsal mluvčí strážníků Pavel Šoba.